ОТГОВОР НА ОТРИЦАТЕЛНОТО СЪДЕБНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗА ОТГОВОРНОСТ, СВЪРЗАНО С ПРОДУКТИТЕ НУРОФЕН ЗА СПЕЦИФИЧНА БОЛКА В АВСТРАЛИЯ

София, 14.12.2015: Нурофен е осведомен с решението на Федералният Съд на Австралия, относно опаковките на Нурофен за специфични болки. Този случай се отнася само за Австралия и не е приложим за други държави/региони. Нито един от продуктите на Нурофен в България не са засегнати и продължават да са достъпни.

В някои пазари като Австралия, където ОТС продуктите могат да се закупуват от хранителни магазини, без препоръка на медицински специалист, опаковките Нурофен за специфична болка, помагат на потребителя за самостоятелен избор и отговорност за самолечение.

Все пак в България, всички OTC лекарства, включващи и всички продукти Нурофен, могат да бъдат продавани само в аптеки, под ръководството на фармацевт.

Засегнатите продукти представляват 5% от гамата на продуктите Нурофен в Австралия и одобрените от Австралийската Агенция опаковки , ще бъдат заменени своевременно с междинни/временни опаковки. Повечето продукти Нурофен не са засегнати и продължават да са налични за продажба в Австралия.

Нурофен Австралия продължава да работи с регулаторите в Австралия, за да осигуряват, че опаковките на Нурофен ще продължат да бъдат в съответствие с всички ръководства и изисквания.

Всички OTC лекарствени продукти имащи решение за употреба в България са одобрени от ИАЛ и са обект на строги фармацевтични и клинични оценки, за да бъдат одобрени лицензите им в България

Нурофен е ангажиран с качествената употреба на лекарствата и повишаването и защитата на здравето на потребителите. Като част от това задължение и отговорност, Нурофен работи тясно с всички регулаторни органи, за да осугури висок стандарт и съответствия с ръководствата.

Нурофен е също ангажиран, да осигурява образование и обучение за фармацевти и медицински специалисти, като заедно с източниците за потребителите им помагат да разберат и по-ефективно да повлияят на болката си.