Преминете към съдържанието

Болка при деца: какво е това, причини, видове, кога трябва да отидете на лекар

  • Като всеки родител и Вие не искате да виждате как детето Ви страда.
  • За съжаление болката е част от живота. В някакъв момент детето Ви ще почувства болка, причинена от злополука или заболяване, или като част от процеса на растеж.
  • Но как детето чувства болката? Каква е целта й? Ние сме тук, за да се опитаме да Ви обясним и да разберете болката на своето дете.

Какво представлява болката при децата?

В тялото на детето има милиони нервни влакна, някои от които са рецептори за болка и се наричат ноцицептори. Тези нервни влакна постоянно предават информация на мозъка на детето за това, което се случва в тялото му и в околната среда.

Когато детето е болно или се е наранил, ноцицепторите откриват състоянието на тъканта и изпращат сигнали за болка през гръбначния мозък към главния мозъка.

В същото време тъканите в засегнатата област отделят вещества, наречени простагландини. След освобождаването на простагландини, близките нерви стават чувствителни към болка и болковите сигнали са по-силни.

Болката, причинена от увреждане на тъканите, понякога се нарича ноцицептивна болка. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате нужда от информация за определен вид болка.

Какви са причините за болката при децата?

Болката е начинът, по който тялото комуникира, че нещо, някъде в тялото ни, се нуждае от внимание. Например, ако детето има изкълчване в глезена, болката предупреждава за нараняването и необходимостта от лечение.

Защо някои деца усещат болката повече от други?

Всеки човек има своя собствена поносимост към болката. Някои деца имат много висока поносимост, за разлика от други.

Една от причините е възприятието. Мозъкът работи чрез асоциация, което означава, че ако детето е имало болезнено преживяване в миналото, мозъкът може да свърже всяка бъдеща болка с това преживяване. В резултат на това, може да е по-трудно за детето да понесе болката.

Праговете на поносимост на болката също се влияят от емоциите. Когато детето e разтревожено, прагът на поносимост може да бъде понижен. От друга страна, силните емоции като радост или страх могат временно да спрат усещането за болка при децата.

Видове болки при деца.

Има няколко вида болка при децата и по-долу ще представим най-често срещаните.

Локализирана болка

Можем да говорим за локализирана болка, когато детето може да посочи точно болезнената точка. Главоболие, болки в корема, болки в краката, болки в гърлото и болки в ушите при деца са някои примери за локализирана болка.

Ирадиираща болка

Ако болката се разпространява от източника към други части на тялото, това е ирадиираща болка. Пример може да бъде болката в гърба при деца с ишиас.

Остра болка

Острата болка възниква внезапно и е с ограничена продължителност, тъй като тя преминава с отстраняването на причината.

Хронична болка

Можем да говорим за хронична болка, когато тя продължава месеци или години.

Какво можете да направите, за да облекчите болката при децата?

За да облекчите болката на детето, можете да използвате продукт с ибупрофен, като Нурофен за деца, който е ефективен при главоболие, болки в ушите, гърлото и зъбите.