Преминете към съдържанието

Главоболие: причини, симптоми и лечение

 • Главоболието се появява много често - статистиката показва, че 8 от 10 души от време на време имат главоболие.
 • Повечето от нас поне веднъж са имали главоболие.
 • Има различни видове главоболие, както и различни причини за появата му.
Какво да правим
 • Пийте много вода - дехидратацията може да отключи главоболие.

 • Спете повече - чувството за умора е често срещан фактор, отключващ тензионно главоболие.

 • Хранете се балансирано и не пропускайте важните хранения за деня.

 • Движете се всеки ден- дори 30 минути разходка помага за намаляване на стреса и напрежението.

 • Правилна стойка - правилното настройване на компютъра и стола може да намали риска от главоболие.

Какво да избягваме
 • Пиене на алкохол - води до дехидратиране на тялото

 • Да спите повече от нормалното - това може да влоши главоболието.

 • Пропускане на хранения - дори и когато не изпитвате глад е важно да спазвате редовен хранителен режим.

 • Лошата стойка може да доведе до напрежение в мускулите на врата, лицето и главата при работа на бюро.

Видове главоболие

 • Главоболие от тензионен тип
 • Мигрена
 • Клъстерно главоболие
 • Синусово главоболие

Възможни причини

 • дехидратация
 • нередовно хранене
 • умора
 • лошо осветление
 • консумация на кафе
 • пушене
 • синузит
 • лоша стойка

Най-често срещаните главоболия

В зависимост от причината и интензивността, главоболието се разделя на различни категории, както следва:

Главоболие от тензионен тип - най-често срещаният вид главоболие, с лека до умерена интензивност, което се проявява по цялата повърхност на главата.

Появата на болка може да бъде бавна и постепенна. Може да се усеща и като натиск върху главата, сякаш е притискана. Болката може да бъде постоянна и да засегне и двете страни на главата, сякаш имате стегната лента около челото. Също така може да бъде придружено с усещане за напрежение в мускулите на врата. Болката може да се усеща по цялата глава или само в определен участък- например отстрани или в задната част на главата. Вратът също може да Ви боли.

Това главоболие продължава за кратко, но понякога може да продължи и няколко часа. Главоболието от тензионен тип обикновено не е силно и най-често не пречи да продължите с това, което правите.

Мигрена - пулсиращо главоболие с висока интензивност, обикновено усещано в една област на главата.

При някои хора това не включва само чувство на болка в главата. Мигрената често има по-широк спектър от симптоми. Те могат да включват чувствителност към светлина и/или звук. При страдащите от мигрена може да се наблюдава и гадене и повръщане по време на мигренозен пристъп.

Мигрената също е сравнително често срещано главоболие. Счита се, че около една на всеки пет жени и един на всеки петнадесет мъже са засегнати от мигрена.

Клъстерно главоболие - този тип главоболие се характеризира с повишена интензивност, внезапно начало и повтарящи се, циклични атаки. Клъстерното главоболие се появява в групи или „клъстери“. Клъстерите могат да включват от едно до около осем главоболия всеки ден в продължение на няколко седмици или месеци. Главоболието често започва през нощта, може би час или два след заспиване. След период на такова главоболие може да се наблюдава интервал без главоболие.

Какво е усещането при клъстерно главоболие? - силната болка обикновено е концентрирана в областта около и зад едното око. При много хора е засегната една и съща страна всеки път. Но за други може да варира – понякога отляво, понякога отдясно.

Болката от клъстерно главоболие се появява много бързо. Обикновено достига своя връх в рамките на 5 до 10 минути и продължава до 30 или дори 60 минути. Може да има и по-голяма продължителност, но обикновено не повече от три до четири часа. Спирането на болката може да стане доста внезапно и е голямо облекчение за страдащите от нея.

Хората с клъстерно главоболие могат да се чувстват много напрегнати и неспокойни по време на пристъп. Понякога болката е много силна. При подобен случай е възможно хората да не могат да стоят на едно място и да се разхождат в опит да понесат болката по-добре.

Клъстерното главоболие често идва и с други симптоми. Те включват запушен нос или хрема (обикновено е засегната само една ноздра), зачервено сълзящо око, или подут клепач от същата страна, от която се усеща болката.

Причини и отключващи фактори на клъстерното главоболие

Точната причина за клъстерното главоболие е обект на много изследвания. Тя е свързана с частта от мозъка, наречена хипоталамус, която играе важна роля при свързването на нервната система на тялото с други телесни функции. Има и някои предположения за генетична връзка, тъй като 1 на 20 души, които страдат от клъстерно главоболие, имат член на семейството, който също страда от такова.

Алкохолът е добре известен отключващ фактор за пристъпи на клъстерно главоболие, като на страдащите се препоръчва да не пият алкохол, особено по време на главоболието. Други причини включват силни миризми – например на бензин или боя. Прегряването, прекомерното натоварване и тютюнопушенето са други добре познати причини. Препоръчително е да спрете пушенето или поне да го намалите.

Лекуване на клъстерно главоболие

Лечението на клъстърното главоболие цели да намали както продължителността, така и честотата му.

- болка в синусите - проявява се в областта на синусите и променя интензивността си в зависимост от резки движения на главата;

- хормонално главоболие - главоболието при жените може да бъде свързано с нивото на хормоните. Такова главоболие е например менструалната мигрена. Всъщност повече от 50% от жените, които страдат от мигрена, са забелязали връзка с техния цикъл.

Хормонално главоболие може да се появи през менструалния цикъл на жената в резултат на спад в нивото на хормона естроген. Може да има и други причини, свързани с хормоните:

 • Някои жени усещат главоболие по-рядко, когато приемат комбинирани перорални противозачатъчни хапчета, въпреки че други могат да изпитват главоболие по-често.
 • С приближаването към менопаузата жените могат да открият, че главоболието им се влошава. Това може да се дължи на по-кратък цикъл и нарушаване на нормалния хормонален баланс.
 • При бременност главоболието може да се влоши в първите седмици, но обикновено се подобрява или дори спира през последните месеци на бременността.

- вторични главоболия - причиняват се от състояния като енцефалит или мозъчна травма.

Симптоми на главоболие

Симптомите на главоболие се проявяват в зависимост от причината, която ги е определила. По-долу ще откриете симптомите на най-често срещаните 3 вида главоболие:

- Главоболие от тензионен тип, обикновено причинено от стрес, е усещането за натиск или стягане около главата, чиято интензивност е лека или умерена.

Причини и фактори, причиняващи главоболие от тензионен тип - източникът на болката, често се дължи на напрежение в мускулите. Мускулите на лицето, шията и около главата могат да бъдат причина за такова главоболие. Когато мускулите са напрегнати, вещества, наречени простагландини, могат да се отделят в засегнатата зона. Простагландините стимулират рецепторите за болка, което от своя страна може да Ви накара да почувствате болката в и около тази област.

Някои от отключващите фактори, които провокират напрежение в мускулите:

 • Стресът и безпокойството могат да Ви накарат да чувствате напрежение и стягане в мускулите.
 • Лошата стойка може да доведе до напрежение в мускулите на врата, лицето и главата при работа на бюро.
 • Присвиването на очите, докато се взирате продължително в екрана на компютъра, също може да бъде свързано с напрежение в мускулите на лицето, главата и врата.
 • Понякога може да се чувствате напрегнати, когато сте уморени и в резултат на това могат да бъдат напрегнати мускулите.
 • Силни шумове, дехидратация и някои миризми могат да предизвикат напрежение, което да доведе и до напрежение в мускулите.

- Мигрената има висока интензивност и продължава няколко дни, като има негативно въздействие върху качеството на живот. Мигрената обикновено е едностранна. В повечето случаи е придружена от гадене, чувствителност към светлина и шум, световъртеж или проблеми със зрението.

- Клъстерното главоболие има висока интензивност и засяга само една част на главата. Обикновено болката трае само няколко часа, но се появява отново на следващия ден. В същото време може да се прояви дори през нощта.

Тази статия е само за обща информация и не е предназначена да служи като заместител на медицински съвет. Цялата информация, представена на тези уебстраници, не е предназначена за диагностициране или предписване на лекарствени продукти. По всички въпроси, свързани със здравето, винаги се консултирайте с лекуващия Ви лекар.