Преминете към съдържанието

Главоболие при деца: причини, симптоми, лечение и профилактика

 • Като родители всички се тревожим, когато децата се оплакват, че нещо ги боли. Главоболието е една от най-често срещаните видове болка при децата, но сериозните причини за него са рядкост.
 • Главоболието често се счита за състояние, което е по-често срещано сред възрастните, но според проучвания до 8% от децата в предучилищна възраст и до 80% от тийнейджерите изпитват главоболие поне веднъж месечно.
 • Главоболието при деца, включително мигрена, обикновено има по-кратка продължителност от главоболието, което изпитват възрастните.
Какво да правим
 • поставете детето да легне в тиха, тъмна стая

 • поставете хладна, влажна кърпа върху челото или очите му

 • помолете детето да диша леко и дълбоко

 • насърчавайте го да си почива и спи

 • дайте Нурофен за деца или Нурофен за юноши в дозировка, подходяща за детето

Какво да избягваме
 • детето не трябва да пропуска хранене

 • дехидратация: трябва да прием течности през целия ден

 • недостатъчен сън

 • кофеинови напитки, които могат да доведат до дехидратация

Чести причини за главоболието при деца

 • настинка или грип
 • стрес или безпокойство
 • лоша стойка
 • проблеми със зрението
 • пропускане на хранения или нередовно хранене
 • прием на твърде много лекарства
 • дехидратация или промени в кръвната захар, предизвикани от спортуване

Видове главоболия при деца

 • Главоболие от тензионен тип
 • Мигрена
 • Клъстерно главоболие
 • Хронично ежедневно главоболие
 • Синусово главоболие
 • Главоболие от прекомерна употреба на лекарства

Симптоми на главоболие при деца

Главоболието при децата е по-кратко от главоболието при възрастните. Подобно на възрастните, децата изпитват 4 основни вида главоболие с различни симптоми.Има няколко вида главоболие, които могат да засегнат децата, включително мигрена, главоболие от тензионен тип, клъстерно главоболие и главоболие от прекомерна употреба на лекарства.

Видове главоболия при деца

Главоболие от тензионен тип

Ако детето има главоболие от тензионен тип, то може да го опише като усещане за стягане в главата или врата. Най-често се появява в следствие на напрежение, тревожност, проблеми със съня или лоша стойка. Характеризира се с лека до умерена по сила болка, която не пулсира и обикновено не се влошава от физическа активност. В повечето случаи не е придружено от гадене или повръщане, като родителите могат да открият, че по-малките деца си играят по-малко и искат да спят повече. Може да продължи от половин час до няколко дни.

Мигрена

При мигрена главоболието обикновено е силно, пулсиращо и би могло да се усеща от едната страна на главата на детето (понякога страната може да се смени или болката да е и от двете страни на главата). Може да продължи повече от 4 часа, ако не се лекува, влошава се при физическа активност, често е придружено от гадене и се усеща като пулсираща болка (въпреки че някои може да се оплакват от тъпа или пронизваща болка).

При някои хора може да има визуални предупредителни знаци преди да се появи мигренозно главоболие. Това се нарича аура. Ако детето има аура преди мигрена, то може да каже, че вижда блещукащи светлини или да опише други визуални симптоми. Ако детето има мигрена, то може да чувства гадене и раздразнение от светлина и силни звуци.

Лекарите вярват, че мигрената се появява, когато кръвоносните съдове в мозъка се отварят (разширяват) и стягат (свиват), което води до главоболие. Точната причина за появата на мигрена, обаче все още не е много добре изяснена.

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е много рядко при деца, но не е изключено. Ако детето има клъстерно главоболие, то може да се оплаче от много интензивна болка само от едната страна на главата, която много често започва след заспиване.

Може да бъде описано като остра, пробождаща болка, като дете с клъстерно главоболие може да изглежда и сълзливо, да има запушен нос или хрема или да е неспокойно и превъзбудено.

Клъстерните главоболия получават името си от това, че често се появяват на пристъпи, с продължителност от 6-12 седмици, веднъж на една или две години, и често по едно и също време всяка година.

Главоболие от прекомерна употреба на лекарства

При някои деца може да се появи главоболие от прекомерна употреба на лекарства. Този тип главоболие може да възникне след прекаляване с болкоуспокояващи лекарства за лечение на главоболие (обикновено при прием от 15 или повече дни на месец) или при често използване на обичайни лекарства за мигрена (при прием от 10 или повече дни на месец).

Хронично ежедневно главоболие

„Хронично ежедневно главоболие“ е името, дадено от лекарите на главоболие, което се появява 15 или повече дни всеки месец. Хроничното ежедневно главоболие може да бъде причинено от много неща. То може да бъде мигренозно или тензионно главоболие или да е причинено от инфекция, леко нараняване на главата или прием на твърде много обезболяващи лекарства. Ако детето има хронично главоболие, най-добре е да се консултирате с личния лекар, за да изключите сериозни проблеми.

Синусово главоболие

Синусовото главоболие при деца се усеща като тъпа болка в челото и лицето, причинена от възпаление на синусите.

Как да предотвратим главоболието при деца

- Уверете се, че Вашето дете води здравословен начин на живот. С други думи, уверете се, че се храни здравословно, има ежедневна физическа активност и почива достатъчно.

- Избягвайте да давате на детето си храни и напитки, които могат да предизвикат главоболие (като тези, които съдържат кофеин).

- Уверете се, че начинът на живот на детето Ви не е стресиращ и че училищната дейност се съчетава хармонично с различни развлекателни дейности.

Защо Нурофен за деца може да помогне на детето най-добре?

Нурофен за деца се предлага под различни форми (перорална суспензия или меки капсули) и е подходящ за деца от различни възрасти (от 3 месеца до 12 години), като осигурява облекчение на различни видове болка, включително главоболие до 8 часа.

Важно

Тази статия е само за обща информация и не е предназначена да служи като заместител на медицински съвет. Цялата информация, представена на тези уебстраници, не е предназначена за диагностициране или предписване на лекарствени продукти. По всички въпроси, свързани със здравето, винаги се консултирайте с лекуващия Ви лекар.