Преминете към съдържанието

Дисменорея или менструална болка: причини, симптоми и лечение

  • Менструалните спазми, познати под медицинското наименуване като дисменорея, са проблем, с който се сблъскват повечето жени.
  • Те се проявяват като спазми в долната част на корема или болки в кръста.
  • Дисменореята започва да се проявява няколко години след първата менструация и се среща особено сред хора на възраст между 15 и 25 години.

Причини за менструални болки

Интензивността на менструалната болка е строго индивидуална и може да варира през различните дни на цикъла. По принцип дисменореята е по-интензивна през първите дни на менструацията, но има и ситуации, при които се проявява дори няколко дни преди това. Някои жени изпитват толкова силни менструални болки, че им е много трудно да изпълняват ежедневните си задачи.

Менструалните болки са причинени от естествени химически вещества в тялото, наречени простагландини, които се освобождават в матката по време на менструацията. Простагландините са отговорни за свиването на мускулите в маточната стена, причинявайки болезнени спазми, подобни на контракциите по време на раждането.

Подобни контракции са естествени, но някои от тях могат да бъдат толкова силни, че могат да окажат натиск върху кръвоносните съдове в зоната, тъй като кислородът вече не може да бъде транспортиран до мускулната тъкан на матката.

Липсата на кислород в крайна сметка води до дисменорея. След ден или два, нивото на простагландините спада и обикновено, болката изчезва.

Фактори за менструални болки

- възраст под 30 години;

- първа менструация на възраст най-много на 11 години;

- нередовно менструално кървене;

- пушене;

- стрес.

Видове менструални спазми

Дисменореята е разделена на две категории:

Първична дисменорея

- Повечето жени изпитват болки по време на менструация или ден или два преди това.

- Обикновено дисменореята започва една или две години след първия менструален цикъл и става по-малко болезнена с възрастта. Много жени установяват, че менструалните болки вече не са толкова голям проблем след раждането.

- Менструалните болки се усещат в долната част на корема, кръста или на нивото на бедрата.

- Интензивността на първичната дисменорея може да варира от умерена до тежка.

- Първичната дисменорея може да бъде придружена от симптоми като гадене, повръщане, умора.

Вторична дисменорея

- Вторична дисменорея се причинява от заболяване на репродуктивната система или инфекция.

- Около една на всеки десет жени има вторична дисменорея.

- За разлика от първичната дисменорея, вторичната се проявява в по-напреднала възраст и се влошава с времето.

- Менструалните спазми могат да се появят преди менструация, могат да продължат през целия менструален период и могат да продължат дори след края на менструацията.

- вторичната дисменорея може да бъде придружена от симптоми като: болка и кървене по време на полов акт, вагинално течение с неяриятна миризма, кървене между менструациите, главоболие, , изтощение, менструация, по-дълга от седем дни, нередовен менструален цикъл .

Менструални болки - лекарства и лечение

- Спазвайте здравословна диета. Намалете количеството кафе и алкохол през периода на менструацията и опитвайте да избягвате обработени или мазни храни. Яжте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, като например сьомга, риба тон и сардини, богати на мастни киселини Омегa-3.

- Правете физически упражнения. Редовните физически упражнения между менструациите са добра идея. По време на менструацията, правете разтягания или вървете пеша за намаляване на болката.

- Приемете аналгетици: нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВС), намаляват ефекта на простагландините и са много ефективни при менструални болки. Едно от тях е ибупрофен, активното вещество в Нурофен Фемина Форте.

- Отпуснете се и се погрижете за себе си. Някои от ефективните техники за отпускане са: йога, медитация, акупунктура, отдих и дори по-обикновени методи, като например поставяне на бутилка с гореща вода. Също така пиенето на билков чай, като джинджифил или мента, могат да намалят гаденето и подуването.