Какво е главоболие от тензионен тип?

Главоболието от тензионен тип е най-често срещаният тип главоболие, засягащо около 8 от 10 души. Обикновено се усеща от двете страни на главата и се описва като стегната лента около главата – основно, като натиск върху горната част на главата, тила или слепоочията, според описанията на хората, които са се сблъсквали с този проблем.

Болката обикновено е постоянна и има ниска до умерене интензивност и не се влошава по време на движение.

Главоболието от тензионен тип може да продължи между 30 минути и 7 дни.

Главоболието ми от тензионен тип ли е?

Ако болката, която изпитвате, се усеща като стегната лента около главата и не е придружена от други симптоми (като гадене или повръщане), това може да е главоболие от тензионен тип.

Какви са причините за главоболие от тензионен тип?

Ежедневието, стресът и неправилната стойка могат да доведат до напрежение и свиване на мускулите в главата и врата. В този случай в мускулите се освобождават вещества, които причиняват болка, но болката не остава локализирана в мястото на появяване. Предава се от мускулите към главата, където се усеща като главоболие от тензионен тип.

По този начин основните причини за главоболието са:

  • емоционален стрес
  • неправилна стойка
  • умора
  • нередовно хранене
  • продължително застояване
  • безпокойство
  • депресия

Симптоми на главоболие от тензионен тип.

Главоболието от тензионен тип се усеща като стегната лента около главата. Болката, която се усеща, обикновено е от двете страни на главата и се разпространява към врата.

Интензивността на болката е лека, най-много умерена. Има обаче и ситуации, в които интензивността е висока и главоболието може да повлияе на ритъма на ежедневните дейности.

За разлика от други видове главоболия, които могат да бъдат придружени от различни симптоми, главоболието от тензионен тип се проявява само от усещането за натиск върху главата.

Средства и лечение за главоболие от тензионен тип

Главоболието от тензионен тип обикновено е временна болка, така че може да е достатъчнода си починете, да се отпуснете и да се поглезите у дома. За да облекчите болката може да вземете и лекарства за болка, като Нурофен.

Ако обаче забележите, че епизодите на главоболие от тензионен тип се повтарят, най-добре е да посетите Вашия лекар, за да установите източника на болката, която изпитвате.

Повечето главоболия от тензионен тип не са признак на по-сериозно заболяване. Трябва обаче да се консултирате с Вашия лекар, ако:

- главоболието е причинено от черепно-мозъчна травма

- имате проблеми със зрението, като замъглено зрение

- симптомите на главоболие се влошават

- главоболието е придружено от други симптоми, като треска или повръщане.

Как да предотвратим главоболие от тензионен тип

Има много начини, по които можете да предотвратите главоболие от тензионен тип:

Избягвайте факторите, които причиняват главоболие. Причините за главоболието са различни за всеки човек. Идентифицирайте причините за главоболието и ги следете. Когато усетите, че главоболието е настъпило, запишете какво правили или яли преди да почувствате болката. След като идентифицирате генеративните фактори, е много по-лесно да предприемете стъпки, за да ги избегнете.

Почивайте си. Хората често определят стреса като фактор за главоболие. Техниките за релаксация, като медитация, могат да помогнат за намаляване на стреса. Поддържането на баланс между работа, личен живот и правилен график на съня може да помогне в това отношение.

Упражнявайте се и се хранете редовно. Бездействието и нередовното хранене също могат да предизвикат главоболие. Кратка разходка по време на обедната почивка или посещението на фитнес също може да помогне за намаляване на броя на епизодите на главоболие от тензионен тип.

Вземете аналгетици (болкоуспокояващи). Противовъзпалителните лекарства, като ибупрофен, активната съставка на Нурофен, действат директно върху източника на болка и спомагат за облекчаване на главоболие от тензионен тип. За бързо облекчаване на болката, Нурофен Експрес Форте, меки капсули са най-подходящата лекарствена форма.