Какво се случва с тялото ни, когато се дехидратира?

Водата съставлява над две трети от здравото човешко тяло и играе решаваща роля в много функции, включително пренасяне на хранителни вещества и отпадни продукти между основните органи, регулиране на телесната температура, смазване на ставите, подпомагане на храносмилането и поддържане на кожата здрава. Всяка клетка в тялото зависи от водата, така че е важно да сте сигурни, че сте хидратирани.

Първите симптоми на дехидратация обикновено са жажда и сухота в устата. Въпреки това, могат да се развият и други симптоми, като главоболие, умора, слабост, изкривени устни, объркване, халюцинации и ускорен пулс.

Напитки, които могат да причинят дехидратация

Водата се счита за най-добрата напитка за осигуряване на добра хидратация.

Консумирането на големи количества кафе и други кофеинови напитки е причина за главоболие в резултат от дехидратация. Ако редовно пиете кафе или чай, помислете за намаляване на консумацията на кофеин, но бавно, тъй като спирането на кофеина също може да причини главоболие.

Алкохолът може да бъде друга причина за главоболие. Ако решите да пиете, правете го умерено и пийте много вода, за да хидратирате тялото си.

Предотвратяване на дехидратация: колко вода ни е нужна?

Според стандартните норми за хранене се препоръчва прием на много вода всеки ден. Количеството се определя от пола, възрастта, доколко сте активни и дали сте бременна, кърмите и условията, в които живеете.

Всичко, което увеличава изпотяването, като топло време, физическа активност и голяма надморска височина, ще увеличи нуждите Ви от течности и може да се наложи прием на по-голямо количество от препоръчаното.

Имайте предвид, че консумирането на повече плодове и зеленчуци е начин да увеличите приема на течности, но това не е алтернатива на питейната вода.

Облекчаване на главоболието

Можете да помогнете за предотвратяване на главоболие, причинено от недостатъчен прием на вода, като се рехидратирате. Също така може да приемете лекарства за облекчаване на болката като Нурофен, който облекчава болката до 8 часа.

Главоболието е изключително неприятно! Добрата хидратация на тялото може да бъде един от начините да страдате по-малко от него.