Какво представляват изкълчванията и навяхванията?

След тренировка, може да получите разтягане/навяхване или да сте изкълчили става. Това са най-често срещаните травми, асоциирани със спортната дейност, но могат да възникнат и по време на всекидневни дейности.

Въпреки че обикновено усетената болка е една и съща, навяхванията и изкълчванията са различни заболявания, тъй като засягат различни структури на тялото.

Сред най-честите форми на тези наранявания попадат: изкълчване на глезена, на ръцете или на краката, както и навяхване на връзките на мускулите на краката, изкълчване на раменната става, изкълчване на коляното или навяхване на мускулите на бицепса.

Какви са причините за изкълчванията и навяхванията?

Причини за навяхвания

Навяхванията са причинени от увреждане на мускулите или сухожилията. Сухожилията са влакнести структури, с помощта на които мускулите се фиксират върху костите.

Причини за изкълчвания

Изкълчванията са причинени от увреждане на лигаментите. Те са влакнести съединителни структури, свързващи костите на ниво стави.

Следователно, както навяхванията, така и изкълчванията са причинени от разтягане или разкъсване на тъканта, но в случай на навяхване засегнатата тъкан е мускул или сухожилие, докато в случай на изкълчване засегнатата тъкан е лигамент

Симптоми на изкълчвания и навяхвания

Симптоми на навяхвания

Остри навяхвания настъпват веднага след нараняване на мускула или сухожилието. Те могат да бъдат причинени от удар (като неправилно приземяване след скок) или от претоварване, което е възможно при повдигане на тежък предмет. Навяхванията също могат да бъдат хронични, да се развиват с течение на времето поради прекомерно натоварване на мускулите и сухожилията при продължителни и многократни движения.

Хората, които страдат от навяхвания, могат да имат мускулни болки, мускулни спазми, мускулна слабост, възпаление или крампи. Мускулите, склонни към навяхвания, са разположени в областта на гърба, подколенното сухожилие, лакътя (особено при спортове с ракета или хвърляне) и в областта на ръцете (особено при спортове, които изискват използването на ръце като гимнастика, голф или гребане).

Симптоми на изкълчвания

Изкълчванията почти винаги са причинени от удар или падане, което води до изкълчване на ставата, навяхване и понякога разкъсване на лигамент. Типични симптоми са болка, натъртване, подуване и възпаление.

Ставите, склонни към риск от изкълчване, варират в зависимост от дейността. Например скачането (като препятствия, игри с топка над мрежа) или бягане по неравна повърхност, може да доведе до изкълчвания на стъпалото, коляното или глезена, а падането върху ръка може да доведе до изкълчване на китката.

Видове изкълчвания и навяхвания

Сложността на тези видове лезии се класифицира от първа до трета степен в зависимост от степента на увреждане на тъканите.

Първа степен

Сухожилията, мускулите или връзките са разтегнати твърде много, но може да не са разкъсани или руптурата да е незначителна. Болката често е лека и обикновено няма възпаление или натъртване. Можете да приложите натиск върху ставата с първа степен на навяхване или изкълчване, защото ставата все още е стабилна. Тези навяхвания зарастват за 2 до 3 седмици.

Втора степен

Влакната на тъканите са разтегнати и частично разкъсани. Тези наранявания обикновено са придружени от натъртване, подуване и умерена болка и може да имате затруднения при използването на засегнатата става или мускул. Такива навяхвания заздравяват за 3 до 6 седмици.

Трета степен

Това е остро навяхване или изкълчване, като сухожилието или връзката са разкъсани почти напълно. Не е изненадващо, че тези наранявания причиняват силна болка, подуване и натъртване в засегнатата област и не може да използвате засегнатия крайник. Тези навяхвания и изкълчвания са остри и често изискват операция и възстановяване. Заздравяването може да отнеме няколко месеца.

Как се лекуват изкълчванията и навяхванията?

Спазвайте принципът RICE: RICE означава почивка (rest), сложете лед (ice), сложете стягаща превръзка (compression) и вдигнете засегнатия крайник (elevation). Това е първото нещо, което трябва да направите, ако сте претърпели мускулна или ставна травма. Най-добре е да преустановите или поне да ограничите физическите дейности за известно време и да поставяте лед или студен компрес върху засегнатата зона в продължение на 20 минути 4 до 8 пъти на ден. Превържете зоната или използвайте еластичен бинт. Това помага за намаляване на възпалението. Опитайте се да задържите засегнатата зона в повдигнато положение над нивото на сърцето, като използвате възглавница като опорна точка. Това също помага за намаляване на възпалението.

none

Облекчаване на болката: Лекарствата без рецепта като Нурофен могат да облекчат болката, причинена от навяхване или изкълчване. Предлага се под формата на противовъзпалителни лекарства Нурофен таблетки или Нурофен лечебен пластир, които се прилагат в областта на навяхването или изкълчването.

Консултирайте се с Вашия лекар: Добра идея е да се консултирате с Вашия лекар, ако сте претърпели навяхване или изкълчване, особено ако подозирате, че това е втора или трета степен. Незначителните навяхвания и изкълчвания може да не изискват медицинска помощ, освен ако не се подобрят след 2 или 3 дни.

Как можете да предотвратите изкълчвания и навяхвания?

Винаги правете загрявка преди спорт или физически упражнения. Всеки ден практикувайте стречинг упражнения.

  • Носете подходящи обувки: уверете се, че те са точен размер и ги заменете, ако са износени.
  • Тренирайте, като постепенно увеличавате степента на трудност: не бързайте да започнете нова фитнес програма – започнете леко и бавно; стягайте мускулите си със специална програма.
  • Избягвайте бягането по неравни повърхности.
  • Не тренирайте или не практикувайте спорт, ако сте изморени или усещате болка.
  • Спазвайте подходящ хранителен режим за здравето на мускулите и ставите.
  • Използвайте или носете защитна спортна екипировка.