Какво е мигрена?

Мигрената обикновено се усеща като пулсираща болка от едната страна на главата, но може да засегне и двете страни. Има два основни подвида: мигрена без аура и мигрена с аура. Аурата е сигнал от мозъка, че започва мигрена и може да включва редица симптоми (обикновено визуални), които се развиват постепенно в интервал от 5 минути до един час преди болката от мигрената.

Признаци и симптоми на мигрена:

Обичайно мигрената преминава през няколко фази, но при всеки човек протича индивидуално.

  • Първа фаза: етап преди главоболието с промени в настроението, енергийните нива, поведението и апетита. Може да продължи часове или дни
  • Втора фаза: Около 30% от хората изпитват аура – зрителни или други сензорни проблеми, като примигващи светлини, петна в зрителното поле или зигзаг фигури. Повечето траят от 5 минути до час.
  • Трета фаза: Главоболие с пулсираща болка, често от едната страна на главата, отпадналост, повръщане или изключителна чувствителност към ярка светлина и звук. Може да продължи от 4 до 72 часа.
  • Четвърта фаза: Облекчаване- главоболието и други симптоми избледняват, но усещането за умора може да продължи няколко дни след това.

Други симптоми на мигрена включват затруднена концентрация, гадене или повръщане, изтръпване в ръцете или лицето и/или отпадналост или раздразнение.

Причини за мигрена:

Точната причина защо се появява мигрената не е известна. Смята се, че гените играят роля - тъй като много от страдащите имат близък роднина, който също страда от мигрена.

Някои от причинителите на мигрена са:

  • Хормонални промени – като менструалните цикли на жените.
  • Емоционални – когато причината е стрес или безпокойство.
  • Физически – резултат от умора или некачествен сън.
  • Хранителен режим – например определени храни и напитки.

Как да облекчим мигрената:

Въпреки че няма лечение за мигрена, има много възможности, които да помогнат за намаляване на симптомите. Много хора намират за полезно да лежат в затъмнена стая и да поспят.

Можете да опитате обезболяващи лекарства без рецепта като ибупрофен, основната съставка на Нурофен. Ако имате гадене или повръщане, консултирайте се с Вашия лекар за други възможни налични на лечение.

Какво е ибупрофен?

Ибупрофен е основната съставка на Нурофен и помага за облекчаване на болката (като главоболие), треска и възпаления. Нурофен (таблетки или капсули) се приемат с вода.

Кога да потърсите медицинска помощ:

Свържете се с личния си лекар, ако имате нови, чести (повече от шест дни месечно) или тежки мигрени или ако въобще се притеснявате от главоболието си.

Трябва да потърсите лекарска помощ иако установите, че светлината или шумът са болезнени или имате други симптоми, като вцепененост или слабост в ръцете или краката.

Ако получите внезапно главоболие, което води до ослепителна болка или се чувствате изключително зле, свържете се с Вашия лекар. Други симптоми, които се нуждаят от лекарска помощ, включват слабост от едната страна на лицето, засегнатата ръка/ръце, завален говор, схванат врат, припадъци или обрив.

Намаляване на появата на мигрена:

Добре е да водите дневник, за да може да разпознаете кога сте уязвими и да предприемете необходимите действия. Например, може да забележите, че стресът или определени видове храна задействат Вашите мигрени.

Малки промени в начина на живот също могат да предотвратят появата на мигрена. Добре е да включите в ежедневието си неща като чести физически упражнения, редовно хранене и приемане на много вода през деня. Разбира се, избягването на алкохолни напитки и кафе също може да помогне, тъй като тези напитки често водят до дехидратация.

Ако избягвате всякакви отключващи фактори, но симптомите продължават или все още Ви мъчи мигрена, консултирайте се с лекуващия Ви лекар.

Други видове главоболие:

Синусово главоболие

Синусовото главоболие може да възникне в резултат на възпалени синуси и натрупване на секрет. Това води до усещане за натиск и болка в скулите, челото и около очите.

Тензионно главоболие

Тензионното главоболие се усеща като тъпа болка. Може да се усеща като натиск върху главата, сякаш някой я стиска.