1. Грипът е по-тежка настинка

НЕВЯРНО: Въпреки че симптомите на настинка и грип, като кашлица, запушен нос или главоболие, може да изглеждат еднакви или поне много сходни, това са две много различни състояния. Някои лекарства за настинка и грип са подходящи и в двете ситуации, защото облекчават едни и същи симптоми, независимо дали са причинени от настинка или грип. Симптомите на грипа обаче, обикновено са по-тежки и продължават по-дълго. Грипът се причинява от вируси, различни от тези, които причиняват настинката: следователно някои симптоми не се откриват при настинка, например рязко повишаване на телесната температура. Грипът може да бъде свързан с редица усложнения със сериозни последици, особено сред деца и възрастни хора.

Когато говорим за грип или настинка, не говорим за едно и също нещо. Настинката може да бъде причинена от умерен респираторен вирус, а грипът - от други видове респираторни вируси. Симптомите на грипа са по-сериозни и можем да кажем, че грипът е по-силен от настинката по отношение на това как тялото реагира на грипните вируси.

2. Грипът може да се лекува с антибиотици

НЕВЯРНО: Антибиотиците се използват само за лечение на инфекции, причинени от бактерии, но настинките и грипът са причинени от вируси. Антибиотиците нямат ефект върху вируси, които причиняват настинка или грип. За лечение на грип могат да се използват антивирусни лекарства, но не е установено рутинното им приложение при пациенти с грип. За да бъдат ефективни, те трябва да се използват в ранния стадий на заболяването и се предписват само от лекар. По принцип настинките и грипът се лекуват със симптоматични лекарства.

Антибиотиците трябва да се дават само по предписание на лекар. Самолечението с неподходящи антибиотици е опасно и намалява ефективността им, когато са необходими в случай на бактериални инфекции. Ако настинката е отминала, но кашлицата продължава и храчките стават жълто-зелени или ръждиви, лекарят може да препоръча допълнително антибиотично лечение.

3. Активните и здрави хора не боледуват от настинка или грип

НЕВЯРНО: Всеки човек, млад или стар, активен или не, може да бъде заразен с вирус, който причинява настинка или грип. По същия начин всички сме способни да предадем вируса. Но това, което е вярно, е, че хората, които страдат от определени заболявания, са изложени на риск от усложнения, ако са заразени с грипния вирус. Ето защо, ако се разболеете от настинка или грип, трябва да вземете предпазни мерки, за да не разпространите болестта- покрийте устата и носа си, когато кашляте или кихате, използвайте кърпички за еднократна употреба и ги изхвърлете всеки път след като ги ползвате. Мийте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант, особено след кашляне или кихане. Приемайте много течности и здравословна храна.

4. Това е просто настинка, така че е добре да отидете на работа или в училище.

НЕВЯРНО: Важно е да ограничите контактите с други хора, когато сте болни, дори ако това е „просто настинка“. Настинката и грипът могат лесно да се предадат чрез контакт с други хора. Това важи особено за училищата или детските градини, тъй като имунната система на децата не е достатъчно развита и и хигиените им навици може да не са достатъчно добри. Вирусите могат да бъдат изключително опасни за определени категории хора, като малки деца, възрастни хора или бременни жени. Останете вкъщи, за да не заразите другите и

за да се лекувате. От представените митове за грипа разбрахте, че той не е просто настинка и сходните симптоми на двете състояния могат да ви подведат.

Ето защо е добре да се изолирате и да следвате предписаното от лекар лечение, защото предаването на грип е много опасно за хора с уязвима имунна система.

5. Можете да хванете настинка и грип, ако просто дишате същия въздух като заразен човек.

НЕВЯРНО: Вярно е, че вирусите, причиняващи настинки и грип, могат да се предават по въздушно-капков път. Когато човек е заразен с един от тези вируси, ако киха или кашля срещу Вас или наблизо, рискувате да се заразите. Тези вируси обаче не се разпространяват само по въздуха. Докосването на заразена повърхност може да доведе до преминаване на вируса върху ръцете Ви. Инфектирани повърхности могат да включват например телефон, дръжка на врата, компютърна клавиатура или детска играчка. Грипният вирус може да оцелее върху твърда повърхност между 24 и 48 часа. Веднъж попаднал върху ръцете, той може да влезе в тялото при търкане на очите или докосване на носа или устата. Затова е важно да миете ръцете си старателно и често, ако сме с настинка или грип или в среда на заразен човек. Тъй като респираторните инфекции се причиняват от вируси, предаването на болестта се осъществява както чрез вдишване на заразени частици, така и чрез пряк контакт със заразени повърхности. Ето защо лекарите препоръчват както социална хигиена (отдалеченост от хора, които имат симптоми), така и стриктно спазване лична хигиена (дезинфекция и често миене на ръцете).

Надяваме се, че тази статия изяснява някои от „митовете“, но ако имате съмнения какво да правите при настинка или грип, консултирайте се с лекуващия Ви лекар.