Направете ежедневен план

Изготвянето на списък със задачи може да организира мислите Ви и да Ви помогне да определите приоритети за предстоящия ден. Започнете с преценка кога сте най-продуктивни – сутрин или вечер. Планирайте деня си, така че да свършите най-трудните задачи, когато сте в най-добра кондиция.

Облекчете главоболието – поставете граници

Когато работата започне да навлиза в личния живот, нивата на стрес се увеличават и главоболието може да се проявява по-често. За да поддържате здравословен баланс между професионалния и личния живот, трябва да поставите ясни граници. По-лесно е на думи, отколкото на дела? Започнете стъпка по стъпка – дръжте компютъра си изключен у дома, намерете време за любимото си хоби или организирайте срещи с приятелите и семейството си.

Споделяйте

Много проучвания са показали, че разговор със семейството и приятелите може да подобри състоянието Ви. Ако сте имали тежък работен ден и се чувствате съкрушени, потърсете друга перспектива, като се обадите на добър приятел и поговорите. Също така е важно да имате група от хора, които Ви подкрепят на работното място, така че вземете едно кафе и се посмейте с някой, който може да се чувства точно като Вас.

Раздвижвайте се

Ако седите пред компютър по цял ден, има вероятност да не сте достатъчно физически активни – фактор, силно свързан с главоболието. Проучване за управление на здравето на работното място от 2008 г. разкрива, че хората, които спортуват преди работа, са по-щастливи, по-продуктивни и страдат от по-малко стрес. Дори една кратка разходка в обедната почивка може да бъде достатъчна, за да подобрите физическото си състояние и да помогне да държите тензионното главоболие на разстояние.

Не пропускайте хранения

Всички знаем, че храненето е от ключово значение за доброто здраве, но когато сте заети, трудно може да намерите време за ядене. В действителност липсата на храна намалява нивото на захар в кръвта, което понякога може да предизвика или да обостри главоболието. Започнете всеки почивен ден със здравословна закуска – установено е, че това намалява стреса и подобрява работата.

Също така имайте предвид, че стресираните хора са по-склонни да изберат висококалорични храни, което може да доведе до проблеми на организма. Опитайте да увеличите приема на храни, „борещи“ болката, като сьомга, портокали и джинджифил.

Спете повече и вижте как главоболието изчезва

Чувството за умора е често срещан фактор, отключващ тензионно главоболие. Повече сън – дори да е дрямка – може да намали риска от главоболие и да редуцира чувствителността към болка. Това е така, защото сънят отпуска мускулите в главата и шията- основната причина за главоболие.

Имате проблеми със заспиването? Опитайте да промените навиците си. Лягането по едно и също време всяка вечер и избягването на кофеин вечер може да помогне. Можете също да опитате нова възглавница или да промените позицията на тялото, което може да намали напрежението във врата и раменете.

Проверете стойката си

Болките в гърба не са единственият резултат от лоша стойка – правилното настаняване на бюрото и стола може да намали риска от главоболие, като поддържа мускулите отпуснати. Използването на ергономичен стол помага на гръбнака да стои в естествената си позиция, което може да облекчи мускулното напрежение във врата, раменете и гърба.

Можете допълнително да намалите мускулното напрежение, като коригирате монитора на компютъра, така че да е на нивото на очите или малко по-ниско. Ярките светлини също могат да бъдат мощен фактор, отключващ главоболие, така че опитайте да използвате компютър с дисплей против отблясъци и не забравяйте да правите редовни почивки от взиране в екрана, за да могат очите да починат.