Как се проявяват настинки и грип през зимата

През зимата често се сблъскваме с настинки или грип, които имат сходни симптоми, въпреки че и двете респираторни заболявания се причиняват от различни вируси.

При по-ниски температури имунната система се понижава, така че простудата е по-често срещана през зимата в сравнение с другите годишни сезони.

Грипният вирус се предава по-бързо през зимата, когато е студено и валежите са по-обилни. Липидната обвивка на вируса се адаптира и става по-твърда, когато температурите са под нулата, така че вирусът е по-активен и устойчив.

Друга типична проява на настинка и грип през зимата е изсушаването и дразненето на носната лигавица поради студен въздух. Температурата на носната кухина в студените дни я прави подходяща среда за бързото развитие на риновируси, които причиняват настинки.

 

Какви са причините за настинки и грип?

Настинката е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която може да бъде причинена от над 200 вируса, като най-чести са риновирусите.

Грипът е сложна вирусна инфекция на дихателните пътища, включващи носа, гърлото и белите дробове. За разлика от настинките, грипът се причинява само от три грипни вируса: A, B и C, с няколко щама. Най-често срещаните заразявания са тези с вируси А и В, а активните щамове на тези вируси се различават за всеки отделен грипен сезон.

Ако вече сте изкарали грип, тялото Ви е произвело антитела към този щам на вируса. Ако бъдещият грип е подобен на този от предишни години, тялото може да предотврати реинфекция или да намали тежестта на симптомите.

Симптоми на настинка и грип

Настинката е заразна вирусна инфекция спостепенно изразени симптоми и продължава средно 7-10 дни, или ако говорим за тежки случаи и усложнения, може да достигне до 2 седмици.

В първите дни на настинката симптомите са възпалено гърло и кихане, а в критичния период може да има също и симптоми като кашлица и хрема, които могат да бъдат придружени от запушване на носа.

По време на простуда, пациентът може да изпитва умора, главоболие и мускулни болки. Повишаването на телесната температура е друг симптом, който може да се появи при настинка.

Грипът е заразна вирусна инфекция, която има внезапно начало и продължава до две седмици.

През първите 3-4 дни симптомите на грип са втрисане, висока температура, главоболие, болки в гърлото, силни мускулни болки и хрема.

Освен това могат да се появят симптоми, които продължават през цялото време на заболяването, като суха кашлица, умора и влошено общо състояние. Понякога се появяват атипични симптоми като повръщане, диария или коремна болка, особено при деца

Как да лекуваме настинки и грип през зимата

За лечение на настинки през студения сезон се препоръчва пациентът да остане вкъщи, да почива колкото е възможно повече и да приема много течности. Най-подходящите течности при настинки са топлите ( не горещи) билкови чайове, подсладени с мед. Подходяща е и и пилешка супа със зеленчуци.

Лечението на настинката може да включва приемане на лекарства с като ибупрофен, активна съставка на Нурофен, кактои витамин С. При запушен нос можете да използвате спрей с морска вода или да правите инхалации. В случай на кашлица се препоръчва успокояващ билков сироп.

За лечение на грип през зимата се препоръчва почивка, добра хидратация и повишен прием на витамин С, включително чрез консумация на цитрусови плодове и сокове.

За лечението на грип се препоръчват противовъзпалителни и антипиретични лекарства.

Антибиотиците не са лекарства, които се използват за лечение на настинки и грип, тъй като действат върху бактериални инфекции, а не върху вируси. Антибиотиците могат да бъдат препоръчани от Вашия лекар, само ако респираторната инфекция се е усложнила.

Нурофен при настинка и грип

Ако се нуждаете от ефективно лекарство, Нурофен СтопКолд филмирани таблетки намаляват възпалението, една от причините за симптомите на настинка и грип. Филмираните таблетки съдържат две активни вещества, ибупрофен и псевдоефедрин хидрохлорид, които облекчават симптомите на настинка и грип, като: главоболие, висока температура, възпалено гърло и запушен нос. Преди употреба прочетете листовката. Не забравяйте да оставите интервал от поне четири часа между дозите и ако симптомите продължават или се влошават, най-добре е да се консултирате с лекар.

Как да се предпазим от настинка и грип през зимата

Профилактиката срещу настинка и грип през зимата е много важна, така че имайте предвид следните мерки:

Мийте ръцете си

Независимо къде се намираме, всички ние влизаме в контакт с безкраен брой патогени. Честото миене на ръцете е най-простият и най-ефективен начин да се отървете от тези опасни микроби, преди да навлязат в тялото и да причинят симптомите на настинка и грип.

Затова създаването на навик да мием правилно и редовно ръцете си е много важно.

Трябва да миете ръцете си в продължение на най-малко 20 секунди, като не забравяте да ги търкате отгоре, между пръстите и под ноктите със сапун. Добре е да избърсвате ръцете си в хартия за еднократна употреба, тъй като кърпите за многократна употреба могат да разпространяват микроби, ако преди това са били използвани от човек, страдащ от настинка и грип. Ако използвате хавлиена кърпа, не забравяйте редовно да я изпирате с антибактериален препарат.

Опитайте се да не докосвате лицето си с ръце, тъй като микробите могат да проникнат в тялото ви през очите или носа.

Водете здравословен начин на живот.

Грижата за собственото здраве подсилва имунната Ви система и я подпомага в борбата с микробите, причиняващи настинка и грип. Ежедневните навици, като например спазване на балансирана диета, Ви осигурява всички необходими хранителни вещества и витамини. По този начин можете да сте сигурни, че тялото Ви има достатъчно ресурси, за да се справи с ежедневните предизвикателства и е добре подсилено. Осигурете си достатъчно спокоен сън, за да може тялото Ви да функционира правилно и се упражнявайте редовно за тонизирано и здраво тяло. Дори 20 минути физически упражнения, три пъти седмично, допринасят за правилното функциониране на имунната система.

Приемайте много течности

Препоръчва се да се приемат шест до осем чаши вода всеки ден, за да се елиминират токсините и да се поддържа оптимално ниво на хидратация. Ако не обичате да пиете много вода, може да я замените със зелен или билков чай. Друг вариант е да си приготвите гореща вода с мед и лимон, тъй като лимонът е с високо съдържание на витамин С, а медът успокоява болките в гърлото.

Не позволявайте на настинката и грипа да забавят ритъма Ви на живот през зимата.. Погрижете се за тялото си, за да сте сигурни, че то е в оптимална форма и може да се бори с тези вируси.