Как се проявява болката в ставите?

Болката в ставите може да засегне всеки един от нас, особено когато остареем. Имаме стотици стави в тялото, предназначени да ни осигуряват опора и да ни помагат да се движим с лекота. Но ако ставите са засегнати от травма или заболяване, това може да причини болки, които влияят на способността ни да се движим нормално.

Всяка става в тялото ни може да бъде засегната, но болката в коленете е най-често срещана. Независимо дали болката в ставите Ви е лека или пречи на ежедневните Ви дейности, има начини да намерите облекчение.

При възпаление в ставите често се натрупва течност и се образува оток. Други прояви на болки в ставите могат да бъдат изтръпване, скованост и намалена подвижност.

При хронични състояния, като остеоартрит, може да се повреди защитното покритие на ставите, като те се подуват, стават сковани и болезнени.

Какво причинява болка в ставите?

Болката в ставите може да бъде причинена от много различни наранявания или състояния. Те включват:

  • Прекомерна употреба, натоварване или директна травма на ставата (напр. многократно коленичене)
  • Фрактури, които не са заздравели правилно
  • Тендинит (възпаление и раздразнение на сухожилие)
  • Навяхвания и разтежения на лигамент (напр. спортни травми)
  • Основно заболяване (напр. остеоартрит, подагра)

Симптоми за болки в ставите

Симптомите, свързани с болки в ставите, са:

  • възпаление;
  • зачервяване на болезнената зона;
  • нестабилност на ставите;
  • висока температура.

Как да облекчим различни болки в ставите

При болки в ставите, ето няколко съвета, които могат да Ви помогнат да ги облекчите:

- Грижа за себе си: избягвайте да движите ставата си по начини, които увеличават болката. Поставете лед върху болезнената става за 15-20 минути всеки ден. Ако имате хронична мускулно-скелетна болка, използването на затопляща торбичка може да Ви помогне. Масажът не е добра идея, ако имате болки в ставите.

- Здравословен начин на живот: хранете се здравословно и се опитайте да поддържате здравословно тегло, за да намалите натоварването върху ставите.

- Активност: редовните, подходящи упражнения, както и упражненията за разтягане и укрепване могат да помогнат за облекчаване на болката в ставите. Консултирайте се с Вашия физиотерапевт, ако не сте сигурни какви упражнения трябва да правите.

- Контрол на болката: прилагайте Нурофен лечебен пластир за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Нурофен лечебен пластир е гъвкав и адаптивен, освобождава ибупрофен локално постоянно в продължение на 24 часа след приложението.

Посетете Вашия лекар, ако болката в ставите е придружена от подуване, зачервяване, чувствителност или усещане на топлина около ставата.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако болката в ставите е резултат от нараняване, особено ако имате силна болка, внезапно подуване, деформация на ставата или не можете да движите ставата.