Какви са причините за болки в ушите при децата?

Много често, болката в ушите e причинена от бактериална или вирусна инфекция. Например: когато Вашето дете е настинало, бактериите могат да се развиват в каналите, свързващи средното ухо с носа. Веднъж блокирани, тези канали инфектират и възпаляват средното ухо (заболявания, наречени отитис медиа). Натрупването във вътрешността на ухото, упражнява налягане върху тъпанчето, което се подува и става болезнено за детето.

Други причини за болка в ушите:

- Събрани течности вътре в ухото

- Запушени уши от ушна кал или други предмети

- Увреждане на ушния канал поради употребата на клечки за уши или други предмети

Заведете на лекар Вашето дете, ако не знаете каква е причината за болката в ушите или ако се притеснявате, че то има проблеми със слуха.

Симптоми на болки в ушите при децата

Болката в ушите може да бъде неприятна за децата, независимо от възрастта и е причина да се притеснявате за тях. Симптомите, на които трябва да обърнете внимание, включват:

  • Остра, лека болка c усещане за парене в едното или двете уши;
  • Детето показва ухото си или го дърпа;
  • Проблеми със слуха;
  • Висока температура;
  • Раздразнителност или плач;
  • Проблеми със съня;
  • Секрети, течащи от ухото.

Как се облекчават болки в ушите при децата

Леките болки в ушите ще изчезнат до няколко дни. Въпреки това, когато детето усеща болка, сложете го да легне на по-висока възглавница. По този начин ще се намали част от налягането върху ухото и ще бъде намалена болката.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако болката в ухото на детето Ви не намалее или ако имате някакви въпроси.

Нурофен за деца може да помогне за облекчаване на болката в ушите и за намаляване на други симптоми като понижаване на висока температура.