Спане

Друг проблем, който може да е причина за главоболието на Вашия тийнейджър, е липсата на сън. Не е необичайно за тийнейджърите да остават до късно да гледат телевизия или да говорят с приятели, но е много важно на тази възраст да спят достатъчно. Когато спим, тялото ни е в състояние на покой, докато мозъкът ни сортира цялата информация, която е поел през деня. Когато децата не спят достатъчно, могат да страдат от главоболие, така че е важно да получават между препоръчителните минимум осем до десет часа добър сън.

Храна и напитки

Храната и напитките могат да бъдат друга причина за главоболие сред тийнейджърите. Докато някои съставки, като мононатриев глутамат (MSG) или кофеин, са известни отключващи фактори при повечето хора, храните, причиняващи главоболие, могат да бъдат различни за всеки. За да разберете кои храни предизвикват главоболие у Вашия тийнейджър, може да бъде полезно да го помолите да си води дневник на храните и напитките, в който да отбелязва какво е консумирал преди да започне главоболието. След няколко седмици трябва да започнете да виждате дали едни и същи храни и напитки се появяват отново и отново, които след това да изключите от хранителния режим на детето.

Като цяло пропускането на хранения е друга причина за появата на главоболие, тъй като това означава, че нивата на кръвна захар в тялото спадат.

Неприемането на достатъчно количество течности и дехидратацията са възможни причини за главоболие, така че е важно за тийнейджъра да пие достатъчно вода през целия ден.

Има начини да се опитате да се борите с главоболието при подрастващи с няколко малки промени в начина на живот, но ако все пак тийнейджърът има главоболие и се нуждае от облекчение, една от възможностите е да опитате обезболяващо средство като ибупрофен. Ако симптомите продължават, най-добре е да потърсите лекарска помощ.