Какво представляват навяхванията и изкълчванията?

Разтяганията или изкълчванията се появяват, когато детето натоварва мускул: например, може да се получи разтягане на мускулите на гърба, като вдига тежки предмети или когато се спъне и падне.

Активните деца могат да разтегнат или изкълчат част от своето тяло, когато тичат в двора, катерят се по мебелите или спортуват.

Възможно е Вашето дете да е претърпяло разтягане или изкълчване, ако:

  • Се оплаква от остра болка, внезапно усетена в част от тялото, която току-що е използвало (например, глезен или китка)
  • Не може да използва тежест в част от тялото, която е увредена
  • Оплаква се от болка в част от тялото, след натоварваща физически дейност (например, тренировки)

Каква е разликата между навяхвания и изкълчвания?

Въпреки че болката може да бъде сходна, навяхванията и изкълчванията са различни заболявания, появяващи се при различни структури на тялото.

Навяхванията са причинени от увреждане на мускулите или тендоните (тъканни структури, свързващи мускулите с костите). Местата, където често пъти се появяват навяхванията, са гърба, врата, раменене и краката.

Изкълчванията, от друга страна, са причинени от увреждане на лигаментите (силни тъканни структури, укрепващи костите на ставите). Глезените, китките и коленете могат много лесно да бъдат изкълчени.

По какъв начин се облекчава болката от навяхвания или изкълчвания?

Приложете принципа RICE веднага, след като Вашето дете пострада от изкълчване или разтягане:

  • Почивка – Кажете на детето да не движи повече тази част от тялото, пострадала от навяхването или изкълчването и да не натоварва засегнатата зона в продължение на два дена.
  • Лед – Сложете лед за охлаждане на зоната. Ледът ще намали отока в ранните етапи. Не прилагайте лед повече от 20 минути.
  • Поставете компреси – Cтегнете засегнатата зона с бинт. Когато зоната е стегната с бинт, напрежението може да попречи или намали отока.
  • Вдигнете – Засегната зона поставете вдигната нагоре, като я подпрете на възглавница. По този начин ще намалите отока.

За намаляване на болката при навяхвания или изкълчвания, вземете Нурофен за деца, който може временно да намали болката и възпалението, когато се използва под наблюдение.

Кога трябва да заведете детето на лекар?

Понякога е трудо да се прави разлика между изкълчване и фрактура. Заведете детето на лекар, ако не сте сигурни.