Какви имунизации трябва да направим?

Всички ние трябва да следим за поставяне на рутинните ваксинации по календар, като също така можем да изберем да бъдем имунизирани срещу грип.

Най-важното е да се спазва имунизационният календар. Повечето деца са много добре защитени до навършване на 12 месеца срещу най-често срещаните детски заболявания. Поставянето на всички ваксини по календар защитава както Вас и Вашите деца, така и всички новородени бебета и уязвими хора, с които влизате в контакт.

Защо имаме нужда от тях?

Имунизацията е лесен и ефективен начин за избягване на грип и други заболявания.

Някои хора смятат грипа за лоша настинка, но той е много по-сериозен – предизвиква хиляди хоспитализации всяка година. За децата е важно да избягват грипа, защото той може да се предаде и на други деца.

Когато достатъчно от нас са имунизирани, спираме болестта да се разпространява и евентуално можем да я заличим завинаги.

Кога трябва да ги направим?

Имунизационният календар ни казва кога децата трябва да получат рутинните имунизации, а ваксина срещу грип може да бъде поставена след шестмесечна възраст.

За да получите най-голяма защита от грипната ваксина, поставете я веднага щом е налична всяка година в началото на есента преди да започне сезонът на грипа. След като получите ваксината, отнема две до три седмици, за да Ви защити, така че колкото по-рано я поставите, толкова по-добре. Консултирайте с лекуващия Ви лекар относно времето на годишната ваксинация срещу грип, тъй като грипният сезон може да варира от година на година.

Колко често трябва да се поставят?

Въпреки че много от рутинните ваксинации ни защитават с десетилетия, се нуждаем от грипна ваксина всяка година, тъй като всеки грипен сезон носи различни щамове на вируса. Много проучвания показват, че се натрупва защита от грипната ваксина и колкото по-редовно я поставяте, толкова по-добре сте защитени.

Какво да правим, ако имунизацията предизвика треска?

След имунизация някои деца развиват лека треска (повишена температура). Това не означава, че са болни, а показва, че имунната им система се учи как да разпознава и унищожава вируса или бактериите, срещу които са имунизирани.

Треската обаче може да създаде дискомфорт у децата. В този случай е подходящо даването на антипиретик, който понижава температурата. Продукт, съдържащ ибупрофен (антипиретик) и аналгетик (намаляващ болката), може да бъде точно това, което педиатърът е предписал. Нурофен за деца съдържа ибупрофен и помага за понижаване на температурата на Вашето дете. Ако детето е много отпаднало, консултирайте се с Вашия лекар.

Въпреки че имунизирането не може да помогне за предпазването от настинки, съвременната наука помага да защитим децата си от много страдания и сериозни заболявания. Поставянето на имунизациите по календар помага на семействата ни да останат здрави през по-хладните месеци, както и през цялата година.