Миене на зъбите на детето с четка

Най-добрият начин да се грижите за зъбките на бебето е да си създадете навика да ги миете с четка, дори и ако има само един зъб! За начало използвайте мека четка за зъби и вода. След това на възраст от 18 месеца изберете паста за зъби с ниско съдържание на флуор, подходяща за деца. Важно е също така да започнете с почистването с конец за зъби още от самото начало! Преди да поникнат зъбките, си създайте добрия навик два пъти на ден да избърсвате венците на бебето с мека кърпа.

Не се притеснявайте, ако в началото не можете много да миете зъбките на детето. Най-важното е да придобиете навика да четкате, така че бебето да знае, че това е част от ежедневието му. Когато свикнете да миете зъбите на бебето, правете го два пъти на ден: веднъж сутрин и веднъж точно преди лягане.

С напредването на възрастта, за детето може да бъде изкушаващо да го оставите да си мие зъбите само. Въпреки че е важно да научите детето да мие зъбите си самостоятелно, добре е да продължите да му помагате, докато навърши около седем години, когато ще може да го прави достатъчно добре само.

Намалете захарта

Захарта е източник на храна за бактериите, които живеят в устата ни. Бактериите произвеждат киселина, която може да повреди външната повърхност на зъба (наречена емайл). Слюнката в устата помага да се възстановят тези щети, но ако има повече щети, отколкото възстановяване, може да се образува дупка в зъба (наречена кариес).

Близалките и сладките напитки в бебешките шишета могат да бъдат особено вредни, тъй като са в контакт със зъбките на бебето за дълги периоди от време и е много вероятно да причинят гниене. Най-добре е да ограничите сладките храни колкото е възможно повече и отрано да създадете добри здравословни хранителни и почистващи навици. Обмислете следните варианти, за да намалите времето, през което зъбките на детето са в контакт със захар:

  • Когато бебето приключи с храненето, преместете го от гърдата или шишето
  • Не слагайте бебето да спи с бутилка
  • Никога не поставяйте сладки напитки в шишето на бебето
  • Никога не потапяйте биберона в сладки субстанции
  • Искайте лекарства без захар, когато е възможно
  • Научете детето да пие от чаша на възраст около шест месеца
  • За деца над 12-месечна възраст водата трябва да е основната напитка или обикновено пълномаслено мляко
  • Плодовият сок не е необходим или препоръчителен за деца поради високото съдържание на захар и киселинност

Захарта може да бъде трудна за идентифициране в състава на различните храни, тъй като тя би могла да се нарече с много различни имена. Някои често срещани наименования за съдържание на захар в списъка на съставките може да включва фруктоза, захароза, декстроза, глюкоза. Може би си мислите, че естествените източници на захар не са вредни, но всички видове захари, независимо дали естествените захари в плодовете, добавените захари или тези в меда и плодовия сок имат потенциал да предизвикат кариес.

Кога трябва да заведа бебето на зъболекар?

Колкото по-рано родителите започнат да водят бебето на зъболекар, толкова по-добре. Като добро правило е добре да започнете да обмисляте посещение при зъболекар за Вашето малко дете, веднага щом зъбите му започнат да никнат. Вашият зъболекар ще може да се увери, че зъбите на бебето никнат според очакванията и ще Ви даде ценни съвети как да ги поддържате здрави и силни.