Коя е нормалната телесна температура при бебето?

Телесната температура на бебето трябва да варира между 36,5 и 37,5 градуса по Целзий. Температура от 38,0 градуса по Целзий или повече при бебе под тримесечна възраст и 38,5 градуса по Целзий или повече при по-големи бебета се счита за значително висока.

Ако бебе проявява признаци на треска, трябва да измерите температурата му с термометър; Цифровият термометър е най-лесен за използване и най-точен. Нормалната температура варира в зависимост от това дали правите измерването вътрешно или външно, така че е важно да знаете какво да търсите в зависимост от това от коя част на тялото измервате температурата.

  • Нормалният температурен диапазон с ушен термометър е 35,8 до 38,0 градуса по Целзий.
  • Нормалната перорална температура трябва да бъде между 35,5 и 37,8 градуса по Целзий.
  • Нормалната температура на подмишниците трябва да бъде под 34,7 до 37,3 градуса по Целзий.
  • При ректалните термометри нормалният диапазон е от 36,6 до 38,0 градуса по Целзий.

Ако имате притеснения винаги се консултирайте с личния лекар или медицински специалист.

Какви са различните видове термометри?

  • Има няколко метода за измерване температурата на бебето, например под езика, под мишницата, в ухото или на челото [4]. Избраният от Вас метод може да зависи от това какъв термометър използвате.
  • Цифров термометър – те са бързи за ползване и много точни. Тези видове термометри обикновено се използват за измерване на температурата под мишницата.
  • Ушен термометър – Този тип термометър е най-бързият начин за отчитане на температурата на бебето, тъй като може да даде показание само за 1 секунда. Този тип термометър обаче е скъп и трябва внимателно да следвате инструкциите, за да сте сигурни, че отчитането е точно.
  • Лентов термометър за чело – това са много основни термометри, които просто слагате на челото на бебето.
  • Живачен термометър – Този метод е остарял и вече не се използва. Може да е опасен поради факта, че термометърът може да се счупи на малки парченца стъкло и да отдели отровен живак. Най-добре е да се избягва използването на живачни термометри при пеленачета поради тази причина.

Колко често трябва да проверявате температурата на бебето?

Когато бебето има треска, трябва редовно да проверявате температурата и нивото на дискомфорт, за да сте сигурни, че са в норма. Важно е бебето да си почива възможно най-много, за да може по-бързо да се пребори с инфекцията или вируса, причиняващи треската

Въпреки че е ужасно да виждате бебето отпаднало, повечето бебета се възстановят от треска след няколко дни без допълнително лечение. Ако бебето е на възраст под шест месеца и има висока температура, трябва незабавно да посетите личния лекар или да се консултирате със здравен специалист. При по-големите бебета, осигурете им комфорт, насърчавайте ги да пият много течности, за да предотвратите дехидратация и не забравяйте да поддържате стаята добре проветрена. Отново, ако имате някакви притеснения, свържете се с личния лекар или медицински специалист.