Внимавайте за първите признаци на болка в ушите

Болката в ушите може да бъде ужасно преживяване за дете от всяка възраст и тревога за Вас. Признаците, на които трябва да се обръща внимание, включват:

  • Остра, тъпа или пареща болка в едното или в двете уши
  • Сочене или държане на ухото
  • Проблеми със слуха
  • Треска (висока температура)
  • Раздразнителност или плач
  • Проблеми със съня
  • Оттичане на течност от ухото

Защо децата са по-склонни да бъдат засегнати от болка в ушите?

Болката в ушите е често срещана при малките деца, тъй като проходите, които свързват средното ухо с носа, са по-малки и по-лесно се запушват. При запушване на тези тръбички могат да се появят микроби, което води до заразяване и възпаление на средното ухо. Обикновено тръбите на вътрешното ухо на детето стават достатъчно зрели, за да бъдат по-малко податливи на инфекции, около шестгодишна възраст.

Защо ушите болят толкова силно?

Ушите болят, тъй като натрупаната течност оказва натиск върху тъпанчето, което го кара да се издуе и да стане болезнено.

Можете да предприемете стъпки за облекчаване на болката

Когато детето изпитва болка в ушите, искате да му помогнете да се почувства по-добре. За щастие по-леките случаи отшумяват в рамките на 24 часа. Ако болката на детето не отшуми, може да предприемете следните действия, за да я облекчите.

Детето може да спи по-добре през нощта, ако е подпряно на две или повече възглавници (правете това, само ако детето е достатъчно голямо, за да използва възглавници). Може също така да дадете обезболяващо средство, което е специално създадено за деца, като Нурофен за деца. Нурофен за деца помага за облекчаване на болката и намаляване на температурата.

Ако имате притеснения или болката в ухото на детето не се е подобрила, посетете Вашия лекар. Ако смятате, че детето може да има ушна инфекция или слухът му изглежда засегнат, също потърсете консултация с Вашия лекар.