Чести причини за кашлица при децата

Децата кашлят по всякакви причини. Някои от най-честите причини включват:

Настинка и грип

Обикновено малките деца прекарват много настинки годишно. Стотици различни вируси могат да причинят настинка, като децата бавно изграждат имунитет към тези вируси, когато се срещнат с тях. Повечето настинки продължават между 5 до 10 дни и докато се възстановява детето може да подсмърча, да има болки в гърлото, висока температура и главоболие. Детското тяло произвежда много секрети, докато се бори с настинката и кашлицата е начинът на тялото да се опита да изчисти този секрет, стичащ се по гърлото. Тази кашлица е нормална и понякога може да продължи няколко седмици, след като другите симптоми са отшумели.

Сенна хрема

Сенната хрема – сезонни алергии, причинени от трева и полени на дървета – причинява хронична хрема, сълзене на очите и дразнене в гърлото при децата. Понякога сенната хрема може да накара детето и да кашля. Тъй като излишният секрет в носа се стича по гърлото на детето, то ще почувства нужда да кашля, за да го изчисти. Сенната хрема често се влошава през пролетта и лятото, когато във въздуха има по-високо ниво на цветен прашец. Често срещаните битови алергени като акари и плесен също могат да причинят симптоми на алергия през цялата година. Избягването на алергени или премахване на очевидни алергени като прах или плесен, може да помогне за намаляване на симптомите на алергия.

Рефлукс

Рефлуксът може да предизвика усещане за парене в гърдите и да предизвика кашлица у децата. Това може да се случи, когато киселинното съдържание на стомаха се върне обратно през гърлото и предизвика естествения рефлекс на кашлица. Детето може да се оплаче от „болки в коремчето“, тъй като може да е твърде малко, за да опише усещането за парене в гърдите. Ако подозирате рефлукс, говорете с Вашия лекар за възможните лечения.

Кога да се обадим на лекар?

През повечето време кашлицата при бебета и малки деца обикновено се причинява от нещо доброкачествено, но се обадете на Вашия лекар, ако детето:

 • Изглежда зле и е умърлушено
 • Има висока температура
 • Има затруднено дишане
 • Не пие много течности или пелените му са по-малко мокри от обикновено
 • Има кашлица, която продължава много седмици и това Ви притеснява

Ако детето кашля кръв, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да облекчите дискомфорта от кашлица при бебета и деца?

Ето няколко съвета, които да Ви помогнат да облекчите дискомфорта от кашлицата на детето по време на настинка:

 • Дръжте детето добре хидратирано, за да помогнете за втечняване на секрета
 • Топлият чай с лимон и мед също може да помогне за успокояване на дразненето в гърлото и гърдите, причинено от кашлица
 • Не давайте лекарства за кашлица на бебета или малки деца, които не са предназначени за тяхната възраст. Има някои лекарства за кашлица, които могат да се използват при деца над 6 години, например:
  • отхрачващи средства (които помагат за втечняване на секретите при влажна кашлица)
  • супресори за кашлица (които инхибират кашличния рефлекс при суха кашлица)

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт за това кой тип лекарство за кашлица е подходящ за Вашето дете.

Научихте нещо ново? Споделете тази статия с друг родител, който също може да се нуждае от тази информация.