Какво е висока температура при децата?

От помощ е да имате ръководство за нормални температурни диапазони за всеки вид термометър (но винаги проверявайте информацията на производителя на конкретния термометър, който използвате):

За температура на челото нормалният диапазон при ползване на термометър за чело е 35,8 до 37,6 градуса по Целзий.

За температура на ухото нормалният диапазон при използване на термометър за уши е от 36 до 37,8 градуса по Целзий.

За ректална температура нормалният диапазон при използване на стандартен термометър е 36,3 до 37,8 градуса по Целзий.

А за перорална температура нормалният диапазон при използването на конвенционален термометър е от 36 до 37,4 градуса по Целзий.

Ако откриете, че детето има висока температура, може също да забележите, че:

 • Детето е горещо на допир
 • Има ускорен сърдечен ритъм и дишане
 • Не изглежда добре
 • Детето е по-раздразнително или по-сънливо от обикновено
 • Има зачервена, изпотена или лепкава кожа.
 • Трепери

Какво причинява треска?

По-високата температура показва, че имунната система на тялото атакува нещо. Простудата е една от най-честите причини за треска при децата – децата хващат около шест до осем настинки годишно. Високата температура е знак за борбата на тялото с болестта.

Някои деца развиват висока температура и след ваксинация. Това показва, че тялото им се научава да се бори с агента , срещу когото са били ваксинирани. След ваксинацията около 10 на сто от децата вдигат температура, но обикновено тя е само между 37,5 и 37,8 градуса.

Каквато и да е причината за треската, ако видите, че температурата на детето ви достига 38,5 градуса по Целзий, обадете се на Вашия лекар или незабавно отидете в спешна помощ.

Кой е най-добрият начин за измерване на температурата на детето?

Трикът на баба да проверим челото на детето с горната страна на ръката и да го сравним с топлината на собственото ни чело може да е интуитивна първа стъпка, но все пак ще ни трябва термометър, за да разберете точната температура на болното дете. Това е единственият начин да получим точни показания при съмнения за треска.

Както бе споменато по-горе, резултатите (и мненията) варират между различните здравни специалисти относно кои термометри са най-точни. В момента на пазара има много варианти, между които да изберете. Вашият фармацевт може да Ви помогне при избора на термометър.

Как можем да облекчим високата температура на детето?

Високата температура създава дискомфорт на детето, а намаляването й ще му помогне да се почувства по-добре. Ако детето е отпаднало, не се храни, очевидно усеща дискомфорт и температурата му е над 38,5, е препоръчително да му дадете противовъзпалително средство. Ако детето е жизнено, играе, храни се и температурата му не надвишава 38,5, тогава е добре да не му давате нещо. Ако имате някакви съмнения, обадете се на Вашия лекар.

Между дозите на антипиретичното средство, създадено специално за деца, като Нурофен за деца , можете да включите вана с хладка (но не студена) вода или да изтъркате детето с гъба с хладка вода. Облечете го в леки дрехи.

Даването на течности на детето е жизненоважно. Продължавайте да предлагате малки количества (но често) вода, разреден сок (една част сок към три части вода) или мляко.

Кога да заведем детето на лекар?

В повечето случаи високата температура е резултат от леки детски заболявания, които са лесни за овладяване. Трябва обаче, да посетите лекар, ако имате някакви притеснения или детето:

 • Е по-малко е от шест месеца
 • Повръща и не пие течности
 • Изпитва болка
 • Е особено сънено
 • Има температура над 38,5 градуса по Целзий
 • Има висока температура в продължение на повече от един ден
 • Има схванат врат, обрив или проблеми с дишането.

 

Въпреки че повечето заболявания, протичащи с висока температура, продължават само няколко дни, те могат да бъдат трудни както за детето, така и за родителя. Можете да помогнете на детето си да се чувства по-комфортно, като го обличате леко и му давате често течности и антипиретик/аналгетик, създаден специално за деца. Нурофен за деца съдържа ибупрофен, който облекчава болката и може да помогне за понижаване на високата температура до 8 часа. С вашата любяща грижа детето бързо ще се върне към нормалното си жизнено и енергично състояние.