Какво е болката?

Болката е естественият начин на тялото да ви предупреди, че нещо не е наред. Болката е неприятно и обезпокоително усещане, но също така е жизненоважна функция на човешкото тяло. Съобщенията за болка могат да се предават чрез импулси към мозъка, с помощта на централната нервна система и ноцицепторите.. Международната асоциация за изследване на болката я определя като неприятно сетивно и емоционално преживяване, което е свързано с текущо или потенциално нараняване на тъканите.

Видове болка

Най-често срещаните видове болка са остра и хронична болка.

Какво представлява острата болка?

Острата болка е краткосрочна болка, усещане, което може да бъде прерязващо и което преминава след определен период от време. Например, може да почувствате остра болка от изкълчване или навяхване, след операция или заболяване. Менструалната болка е друг пример за остра болка.

Какво е хроничната болка?

Хроничната болка е дългосрочна болка, която продължава месеци или дори години. Може да бъде лека или остра.

Чести причини за болка

Има много причини за болката. При някои видове болки причините са съвсем ясни, като болки в гърба и болки по време на менструалния цикъл. Понякога обаче, се сблъскваме с болка, за която няма очевиден източник.

Навяхвания и изкълчвания

Често изпитваме мускулни болки след интензивно спортуване или след изпълнение на задачи, които изискват физически усилия.

Тези навяхвания и изкълчвания възникват, когато мускулите, ставите и връзките са претоварени без подходящо загряване. Състоянията в тези меки тъкани често са придружени от възпаление.

Мускулните навяхвания и изкълчвания могат да бъдат породени от напрежение, стрес или неправилна стойка на тялото. Те могат да бъдат причинени и от продължителни и повтарящи се движения.

Инфекции

Трудно е да се справите с неприятните симптоми на грип и настинка, като втрисане, висока температура и възпалено гърло. Вашето тяло може да усети също така болка и вследствие на инфекция. Тази болка често се описва като тъпа и продължителна и може да се усети в цялото тяло.

Мускулната болка може да бъде причинена от факта, че имунната система отделя вещества в тялото ви, за да ви предпазят и да се борят с инфекцията. Тези вещества могат да се прикрепят към нервните окончания, които от своя страна изпращат сигнали за болка към мозъка.

Невралгия

Болката в тялото може да бъде причинена от сложни дългосрочни проблеми. Например, в случай на невралгия (или невропатична болка), сигналите преминаващи през гръбначния мозък могат да бъдат нарушени. Тялото интерпретира нередовните сигнали като болка и други усещания като изтръпване.

Хората, страдащи от заболяване, наречено фибромиалгия, могат да получат дългосрочни болки в тялото, умора и проблеми със съня.

Как може да се облекчи болката?

Болката обикновено работи като сигнал за ранно предупреждение, така че е добре да действате своевременно върху източника на болката. Това може да включва реорганизация на бюрото ви, за да подобрите позицията си или да намалите натиска върху ръцете и ставите.

Ако вече имате мускулно навяхване и изкълчване:

- не натоварвайте засегнатата част от тялото;

- предприемете действия за намаляване на отока и възпалението през първите няколко дни - следвайте принципа: почивка, слагане на лед, компреси, повдигане на засегнатия крайник или вземете противовъзпалително средство, като Нурофен;

- Първите няколко дни, ако поставяте топли/студени компреси върху болното място, можете да облекчите болката;

- опитайте леки упражнения като ходене или плуване.

- опитайте масаж за облекчаване на мускулната болка.

Кога болката трябва да ви притеснява?

В повечето случаи леките физически упражнения и здравословното хранене могат да помогнат много за естественото възстановяване. Противовъзпалителните лекарства, като Нурофен, могат да помогнат за облекчаване на болката, за да можете да продължите работата си.

При някои хора постоянната болка може да бъде причинена от генетично наследени заболявания или хронично медицинско заболяване като диабет или артрит.

Ако болката продължава няколко дни, не я пренебрегвайте - консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт възможно най-скоро.

Как можете да предотвратите изкълчвания и навяхвания?

Винаги правете загрявка преди спорт или физически упражнения. Всеки ден практикувайте стречинг упражнения.

  • Носете подходящи обувки: уверете се, че те са точен размер и ги заменете, ако са износени.
  • Тренирайте, като постепенно увеличавате степента на трудност: не бързайте да започнете нова фитнес програма – започнете леко и бавно; стягайте мускулите си със специална програма.
  • Избягвайте бягането по неравни повърхности.
  • Не тренирайте или не практикувайте спорт, ако сте изморени или усещате болка.
  • Спазвайте подходящ хранителен режим за здравето на мускулите и ставите.
  • Използвайте или носете защитна спортна екипировка.