Какво трябва да избягвате в процеса на спортно възстановяване?

Нещата, които трябва да се избягват веднага след спортна контузия (обикновено в продължение на три дни), са представени под съкращението HARM („вреда“ на английски).

  • Топлина (Heat) - например горещи бани, сауни или горещи компреси.
  • Алкохол (Alcohol) - консумацията на алкохол може да увеличи кървенето и подуването и да забави заздравяването.
  • Бягане (Running) - или всяка друга форма на физическо натоварване, която може да причини допълнителни наранявания.
  • Масаж (Massage) - може да засили кървенето и подуването.

Какви мерки трябва да предприемете в процеса на спортна рехабилитация?

От друга страна, мерките, които трябва да имате предвид, могат да бъдат обобщени с друго съкращение, PRICE („цена“ на английски).

Защита (Protection) - уверете се, че засегнатата част на тялото е защитена от други наранявания. Опитайте се да избягвате ситуации, при които оказвате допълнителен натиск върху болезнената област. Например, ако сте си изкълчили глезена, носете обувка, която ще му даде добра опора .

За някои наранявания ще е необходима по-голяма опора като шина или здрав бинт/лейкопласт. Свържете се с лекар или специалист по спортни наранявания, ако не сте сигурни кое е най-доброто за Вас.

Почивка (Rest) - дайте си достатъчно време, за да се излекувате, като осигурите период на почивка за наранената става или мускул. Не игнорирайте нараняванията, това може да причини допълнителни усложнения, които ще изискват повече време за заздравяване. Почивайки, ще можете по-бързо да преодолеете спортна контузия.

Лед (Ice) - вместо да загрявате засегнатата зона, ледът е за предпочитане през първите два или три дни след нараняване. Това е ефективен начин за възстановяване след спортна контузия.

Нанесете лед, увит във влажна кърпа за 15 до 20 минути на интервали от два или три часа през първите два до три дни, за да намалите възпалението. Ледът също може да помогне за облекчаване на болката и подуването при наранявания на меките тъкани, като разтягане на връзки, разкъсване на мускулите или натъртвания. Избягвайте директен контакт на леда с кожата. Не е препоръчително да се прилага лед в продължение на цяла нощ!

Стягаща превръзка (Compression)- ако е възможно да се приложи стягаща превръзка или еластична опора на лезията, това ще помогне за овладяване на подуването или кървенето през първите няколко дни.

В повечето случаи превръзката или опората подпомагат засегнатата област, докато зарасне. Това ще помогне за облекчаване на болката. Еластичните превръзки или бинтове се предлагат в аптеките.

Внимавайте да не затегнете превръзките твърде плътно около засегнатата област, тъй като това може да ограничи притока на кръв. Не забравяйте да свалите превръзката преди лягане.

Повдигане (Elevation) - ако е необходимо, дръжте засегнатата зона повдигната върху опора (например на възглавница), за да помогнете за намаляване на отока.

Ако сте наранили крака си, избягвайте дълги периоди от време, когато кракът Ви не е вдигнат. Ако обаче повдигането на крака Ви причинява повече болка, просто се опитайте да го държите в удобна позиция.

Лечение на луксации, навяхвания и други спортни травми

В случай на изкълчвания, навяхвания и други леки наранявания, приема на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) е ефективен. Те помагат за облекчаване на болката и могат да ограничат възпалението и подуването.

Подходящо решение може да бъде Нурофен. Нурофен съдържа ибупрофен и се предлага в няколко форми.

Нурофен 200 mg обвити таблетки, помага за намаляване на възпаленията и облекчава болките за 8 часа.

Нурофен лечебен пластир, гъвкав и адаптивен, освобождава ибупрофен локално постоянно в продължение на 24 часа след приложението. Лечебният пластир Нурофен се прилага директно върху кожата за облекчаване на мускулна болка, причинена от леки до умерени травми и осигурява непрекъснат трансфер на ибупрофен през кожата, директно до мястото на болката и възпалението.

В случай на сериозни наранявания, особено на главата или гръбначния стълб, незабавно потърсете медицинска помощ. Трябва също да се консултирате с Вашия лекар, ако страдате от силна болка, подуване, изтръпване или висока температура. Ако се притеснявате, че симптомите Ви са твърде тежки или предполагате, че може да имате счупена или разместена става, незабавно се консултирайте с лекар.

Повечето спортни наранявания са леки и възстановяването обикновено е доста бързо..

При всяко съмнение, обаче е най-добре да не стоите и просто да се надявате, че правите най-доброто, а да потърсете съвет от специалист.