Основни факти за Нурофен и кърменето

  • Продуктите Нурофен съдържат ибупрофен, който може да бъде приеман по време на кърмене.
  • При спазване на препоръчаните дози по-малко от 1% от ибупрофена, преминава от майката към бебето чрез майчината кърма.
  • Избягвайте съчетаването на болкоуспокояващи средства, тъй като те могат да съдържат допълнителни активни вещества, които да са вредни за кърмачетата.

Прием на ибупрофен през периода на кърмене

Естествено е да искате най-доброто за най-младия член на Вашето семейство. Кърменето помага да дадете на Вашето бебе добър старт в живота, но също така означава, че трябва да отделяте специално внимание, когато става дума за прием на лекарства и болкоуспокояващи средства. Това се налага, защото някои от лекарствата, които използвате, могат да попаднат в кърмата и оттам в организма на Вашето бебе. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако се колебаете дали да използвате дадено лекарство през периода на кърмене.

Какво количество ибупрофен преминава в кърмата?

Ибупрофен преминава в кърмата в много малки количества. По-малко от 1% от ибупрофена преминава от майката към детето при кърмене.Tова означава, че бебе, което се кърми, е изложено на по-малко от 10 mg ибупрофен дневно, ако майка му приема Нурофен съгласно препоръчаната доза.

Какво е количеството ибупрофен, което преминава в кърмата в сравнение с детските дозировки?

Нурофен за деца може да се дава на бебета след навършване на 3 месеца. Дозировката е различна в зависимост от възрастта и теглото на Вашето бебе. Например едно бебе на 3 месеца с тегло 6 кг би следвало да получи 50 mg ибупрофен съгласно препоръчваната доза.

Всички болкоуспокояващи лекарства ли са безопасни през периода на кърмене?

Има много болкоуспокояващи лекарства, които не трябва да се използват през периода на кърмене. Обърнете се към ашия фармацевт или лекар, ако имате въпроси дали дадено лекарство е подходящо за вас и Вашето бебе.

Съвети относно Нурофен за майките кърмачки

  • Винаги спазвайте указанията за дозировка на продукта и никога не приемайте повече от препоръчваната доза.
  • Никога не давайте Нурофен на новородени. Нурофен за деца може да се дава на бебета след навършване на 3 месеца.
  • Употребата на ибупрофен, в количества по-високи от посочената дозировка, може да бъде вредна. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако кърмите и редовно се нуждаете от болкоуспокояващи средства.