Основни факти за Нурофен и нежелани реакции, свързани със стомаха:

  • Ако приемате Нурофен, както е посочено в листовката, е малко вероятно да се появят проблеми със стомаха
  • Ако приемате Нурофен, както е посочено в листовката, той е също толкова щадящ за стомаха, както и парацетамол.
  • Не приемайте Нурофен, ако в миналото сте имали язва на стомаха или други проблеми с него.
  • Консултирайте се с вашия лекар, в случай че се нуждаете от дългосрочно облекчаване на болки. Дългосрочната употреба на НСПВС при някои хора може да доведе до проблеми със стомаха.

Какви са възможните нежелани реакции на НСПВС, свързани със стомаха?

В редки случаи НСПВС като ибупрофен могат да причинят леки нежелани реакции, свързани със стомаха, като лошо храносмилане, киселини, гадене, загуба на апетит, болки в стомаха и диария.Сред по-сериозните нежелани реакции са язви, кървене или сълзене в стомаха или червата, но те обикновено се свързват с прием на НСПВС във високи дози (над 1 200 mg/дневно) за дълъг период от време

Вероятността при вас да се проявят някои от тези нежелани реакции е много по-висока, ако в миналото сте имали проблеми със стомаха – ето защо не трябва да приемате Нурофен, ако някога сте имали стомашен кръвоизлив или други проблеми, свързани със стомаха.

Ибупрофен води ли до проблеми, свързани със стомаха, както другите НСПВС?

Не всички НСПВС са еднакви. Ибупрофен води до по-малък брой нежелани реакции от другите противовъзпалителни болкоуспокояващи средства, когато се приема както е посочено в листовката/опаковката.

Проблеми, свързани със стомаха, е по-вероятно да се появят, когато НСПВС се приемат във високи дози (над 1 200 mg/дневно) за дълъг период от време. Консултирайте се с лекар или фармацевт за допълнителни съвети, ако се нуждаете от дългосрочно облекчаване на болката.

Как дългосрочната употреба на НСПВС влияе на стомаха?

Противовъзпалителните болкоуспокояващи средства като ибупрофен действат чрез временно блокиране на причиняващите болка простагландини. На мястото на болката простагландините задействат близките нервни окончания, които съобщават на мозъка за болката и остротата й.

Простагландините помагат да бъде предпазена обвивката на стомаха. При някои хора блокирането на простагландините в дългосрочен план може да наруши този защитен механизъм и да позволи образуване на язви в стомаха.

Когато приемате Нурофен, както е посочено на опаковката (за кратък срок и при ниски дози), производството на простагландини се потиска временно и е твърде малка вероятността да ви бъдат причинени стомашни проблеми.

Консултирайте се с лекар или фармацевт за допълнителни съвети, ако се нуждаете от дългосрочно облекчаване на болката.