Breadcrumbs

Кашлицата и болката в гърлото при Вашето дете

Кашлицата и болката в гърлото са два от най-често срещаните проблеми в детството. Има вероятност рано или късно да се проявят и при Вашето дете.

Научете повече за кашлицата и болката в гърлото, защо се проявяват при Вашето дете и препоръки за начина, по който да намалите тези симптоми.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАШЛИЦАТА?

Кашлицата представлява здравословен и важен рефлекс, който помага за защита на дихателните пътища, на ниво гърло и гърди. Вашето дете кашля, когато са раздразнени нервите на ниво фаринкс (горната част на гърлото), ларинкс (гърлото), трахея (главната дихателна тръба) или големите бронхии (дихателните тръби на нивото бели дробове).

Кашлицата обикновено е причинена от вирусна или бактериална инфекция, например настинка или грип. Все пак, тя може да бъде признак за по-сериозно заболяване, например бронхит, бронхиолит, конвулсивна кашлица и пневномния – следователно, важно е да заведете детето на лекар, ако сте загрижени за неговото здравословно състояние. Други причини за кашлица са бронхиалната астма, алергиите, гастроесофагеалният рефлукс или кистна фиброза.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛКАТА В ГЪРЛОТО?

Болката в гърлото (фарингитът) e под формата на възпаление или зачервяване на тъканите. Основните части на гърлото, които обикновено са засегнати, са задната част на гърлото, сливицитe или ларинкса (частта от гърлото, където са гласните струни).

Болката в гърлото може да бъде причинена от възпаление на сливиците и други вирусни заболявания, като например варицела, дребна шарка и заушка.

BG Section 726 Throat Diagram

НАМАЛЯВАНЕ НА КАШЛИЦАТА И БОЛКАТА В ГЪРЛОТО

  • Хранете и хидратирайте детето.
  • Подсигурете влага в стаята, за улесняване на дишането.
  • Аналгетиците, например Нурофен за деца, могат да намалят болките, придружаващи настинката, грипа и болката в гърлото.
  • За деца над 6 години, могат да бъдат полезни лекарствата за кашлица, отпускани без лекарско предписание.

За повече информации, се обърнете към Вашия лекар.