Breadcrumbs

Често срещани причини на болката

Независимо дали сте на 18 или 80 години, всички сме имали и имаме болки. За някои от тях е ясно от къде произлизат, като например болката в кръста или менструалните болки. Въпреки това, понякога усещаме болки, които не изглежда да имат ясен източник. Можете да облекчите болката само ако познавате нейните чести симптоми.

Откъде идва болката?

Болката e естествен начин на тялото да Ви покаже, че нещо не е наред. Болка може да възникне и от други причини.

Навяхвания и изкълчвания

Често пъти усещаме болка в мускулите след като сме спортували, имали сме изморителна физическа дейност на работното място или у дома.

Навяхвания и изкълчвания могат да се случат, когато мускулите, ставите и сухожилията са били подложени на прекалено натоварване. Често пъти, засягането на тези меки тъкани е съпроводено с възпаление.

Навяхванията и изкълчванията могат да бъдат и в резултат от напрежение или натоварване, неправилна стойка при сядане и при вдигане на предмети. Също така, могат да бъдат причинени и от продължителни дейности и повтарящи се движения, като работата на компютър.

Инфекции

Трудно е да се справиш с неприятните симптоми на кашлица и настинка, като втрисане, температура и болка в гърлото.Вашето тяло може да усети също така болка и вследствие на инфекция. Често пъти, тези болки се описват като леки, постоянни и усетени в цялото тяло.

Болките могат да са в резултат от това, че Вашата имунна система освобождава химични вещества в тялото, които се борят с инфекциите. Тези химични вещества изпращат сигнали към мозъка, които на свой ред се усещат като болка.

По-сложни проблеми

Болката в цялото тяло може да бъде резултат на сложни, хронични проблеми. В случай на невропатия (или невропатичната болка), системите за сигнализация в гръбначния мозък и мозъка могат да бъдат задействани. Тялото тълкува отделните сигнали като болка и други усещания, като пълзящи тръпки и изтръпване.

Лицата, страдащи от заболяване, наречено фибромиалгия, могат да страдат от хронична болка, умора и проблеми със съня.

По какъв начин мога да се освободя от болката?

Обикновено болката e състояние, с което тялото предупреждава за нещо нередно, следователно ще бъде от полза да атакувате източника на болката, ако това е възможно. Това означава да направите някои промени на бюрото, на което работите, за дa подобрите позата си на стола или да намалите усилието на ниво ръце и стави.

Ако вече имате навяхване или изкълчване:

  • Не движете съответната част на тялото.
  • Вземете мерки за намаляване на отока и възпалението през първите няколко дни – като следвате принципа RICE (Rest/Почивка, Ice/Сложете лед, Compress/Поставете компреси, Elevate/Вдигнете) или вземете аналгетик като Ибупрофен.
  • Първите няколко дни, ако поставяте топли/студени компреси върху болното място, можете да облекчите болката
  • Опитайте с леки физически упражнения, като ходене пеша или плуване.
  • Направете си масаж за намаляване на болката в мускулите.

Кога болката трябва да ви притеснява

В повечето случаи, леките физически упражнения и здравословното хранене могат да доведат до естествено лечение. Аналгетиците, като Ибупрофен, могат да помогнат за временно намаляване и овладяване нa болката.

При някои, хроничната болест може да има различни причини, като наследено заболяване или хроничен медицински проблем, като диабет или aртрит.

Ако болката продължава няколко дни, не я игнорирайте – обърнете се колкото е възможно по-скоро към лекар или фармацевт.