Как действа ибупрофен?

Ибупрофен инхибира синтезата на простагландини, когато страдаме от заболяване или нараняване.

Простагландините са естествени химични вещества, които се освобождават в тялото, когато сме наранени или болни. При отделянето си, простагландините правят нервните окончания чувствителни – което помага на тялото да научи, че нещо не е наред. Затова, когато поставим ръка на нещо остро, околните нерви съобщават на мозъка, който бързо изпраща сигнал за болка в ръката.

Простагландините също така са причина за възпаление и подуване на тъканите – те са една от причините гърлото да се възпалява, когато сме болни и носът да се запушва при простуда. Простагландините също са причината навехнатият глезен да се подуе и да стане трудноподвижен.

Като блокира производството на простагландини, ибупрофен действа на мястото на болката, за нейното облекчаване и намаляване на възпалението.

Какви са различните видове Нурофен, които се предлагат?

Ибупрофен се предлага в различни лекарствени форми. Най-разпространени са пероралните форми, които могат да се приемат с вода.

Перорален ибупрофен – таблетки, капсули или суспензии ибупрофен, които могат да се приемат с вода. След като приемете таблетка ибупрофен, тя достига до стомаха, където започва да се разтваря. С разтварянето на таблетката се освобождава ибупрофен, който навлиза в кръвообращението през стомашната стена.

В последните години са разработени нови видове ибупрофен. Два от примерите са ибупрофен лизин и натриев ибупрофен – и двете са соли на ибупрофен, които се усвояват до два пъти по-бързо от обикновения Ибупрофен.

След като ибупрофен навлезе в кръвообращението, той започва да инхибира синтезата на простагландини, което помага за намаляване на болките и възпаленията.

Ибупрофен на таблетки и капсули не е подходящ за бебета и деца, поради което се предлагат течни детски лекарствени форми, подходящи за деца над 3 месеца.

За какво се използва ибупрофен?

В дози без лекарско предписание, ибупрофен се използва за временно облекчаване на лека до умерена болка и/или възпаление при:

  • главоболие (напр. мигрени, тензионни главоболия)
  • мускулни болки (напр. навяхвания и разтежения, спортни контузии)
  • висока температура
  • симптоми на простуда и грип
  • менструални болки
  • болки в гърба
  • зъбобол
  • болки в синусите.

Историята на ибупрофен

Ибупрофен е разработен и открит в края на 50-те години на ХХ в. от научното звено на Boots Company от Обединеното кралство (понастоящем собственост на Reckitt Benckiser). Ръководителите на екипа са д-р Стюърт Адамс и колегите му Джон Никълсън и Колин Бъроус.

Днес ибупрофен се използва като лекарствен продукт без лекарско предписание от милиони хора за облекчаване на болки и висока температура и продължава широко да се използва като лекарство само по лекарско предписание за борба с болките при ставен ревматизъм и остеоартрит.

Какво представляват НСПВС?

НСПВС (съкращение от нестероидни противовъзпалителни средства), които помагат за облекчаване на болки и намаляване на възпаления чрез инхибиране на простагландиновата синтеза.

Има много видове НСПВС, които се предлагат в аптеките. Сред НСПВС, които можете да изберете, са ацетилсалицилова киселина, диклофенак, напроксен и ибупрофен.

Други по-силни НСПВС се предлагат по лекарско предписание.

Предупреждения

Не приемайте ибупрофен:

Предозиране с Ибупрофен

Препоръчваната максимална дневна доза ибупрофен е:

  • 1 200 mg/дневно за възрастни и деца над 12 г.
  • 800 mg/дневно за деца от 6 до 12 г.

Използвайте нашия калкулатор за дозиране на ибупрофен за пресмятане на точната доза за по-малки деца. Не превишавайте посочената доза. Да не се дава на бебета под 3 месеца.