Breadcrumbs

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРИЕМАМ ИБУПРОФЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Не трябва да приемате Нурофен през първите 6 месеца от бременността, освен по препоръка на вашия лекар. Противопоказно е използването на Ибупрофен през последното 3-месечие на бременността.

Бременността е период, през който следва много да се внимава с лекарствата. Някои лекарства, които са подходящи за употреба от възрастни и деца, не следва да се приемат от бременни жени. Ако неотдавна сте установили, че сте бременна, отделете време за разговор с вашия лекар за всички лекарства, които приемате.

Вашият лекар може да ви посъветва за възможните болкоуспокояващи средства, за да ви помогне ефикасно да се борите с болките си по време на бременността и да дадете на вашето бебе добър старт в живота.

 

Защо трябва да избягвам Ибупрофен по време на бременността?

Активното вещество в Нурофен е ибупрофен. Ибупрофен спада към групата лекарствени вещества, наричани нестероидни противовъзпалителни средства (или НСПВС). При някои проучвания е установено, че НСПВС могат да повишат риска от спонтанен аборт, ако се използват на ранни етапи от бременността. По-късно през бременността НСПВС могат да засегнат неразвитите бъбреци на бебето или кръвоносната система.

Кога ще мога отново да започна да приемам ибупрофен?

Ако вашият лекар ви е дал такъв съвет, можете да приемате ибупрофен, след като детето се роди и през периода на кърмене. Преди това винаги се консултирайте с вашия лекар.

Алтернативи на ибупрофен по време на бременността

Има начини за борба с болките по време на бременност, при които не се прибягва до ибупрофен или други НСПВС. За съвети относно облекчаване на болки по време на бременност се консултирайте с вашия лекар или фармацевт. Непременно ги уведомете, че сте бременна, за да могат да ви препоръчат варианти за облекчаване на болките, които да са подходящи за вас и за нероденото ви дете.