Breadcrumbs

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРИЕМАМ ИБУПРОФЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Не трябва да приемате Нурофен през първите 6 месеца от бременността, освен по препоръка на вашия лекар. Противопоказно е използването на Ибупрофен през последното 3 месечие на бременността.

Бременността е период, през който следва много да се внимава с лекарствата. Някои лекарства, които са подходящи за употреба от възрастни и деца, не следва да се приемат от бременни жени. Ако неотдавна сте установили, че сте бременна, отделете време за разговор с вашия лекар за всички лекарства, които приемате.

Вашият лекар може да ви посъветва за възможните болкоуспокояващи средства, за да ви помогне ефикасно да се борите с болките си по време на бременността и да дадете на вашето бебе добър старт в живота.

Основни факти за Нурофен и кърменето

  • Всички продукти Нурофен съдържат ибупрофен, който може да се приема по време на кърмене.
  • При спазване на препоръчителните дози, по-малко от 1% от ибупрофена, съдържащ се в Нурофен, преминава от майката към бебето чрез майчината кърма.
  • Избягвайте съчетаването на болкоуспокояващи средства, тъй като те могат да съдържат допълнителни активни вещества, които да са вредни за кърмачетата.

Прием на ибупрофен през периода на кърмене

Какво количество ибупрофен попада в кърмата?

Какво е количеството ибупрофен в кърмата в сравнение с препоръчителните дози Нурофен за Деца?

Всички болкоуспокояващи средства ли са безопасни през периода на кърмене?

 

Защо трябва да избягвам Ибупрофен по време на бременността?

Активното вещество в Нурофен е ибупрофен. Ибупрофен спада към групата лекарствени вещества, наричани нестероидни противовъзпалителни средства (или НСПВС). При някои проучвания е установено, че НСПВС могат да повишат риска от спонтанен аборт, ако се използват на ранни етапи от бременността.3 По-късно през бременността НСПВС могат да засегнат неразвитите бъбреци на бебето или кръвоносната система.3

Кога ще мога отново да започна да приемам ибупрофен?

Ако вашият лекар ви е дал такъв съвет, можете да приемате ибупрофен, след като детето се роди и през периода на кърмене. Преди това винаги се консултирайте с вашия лекар.

Алтернативи на ибупрофен по време на бременността

Има начини за борба с болките по време на бременност, при които не се прибягва до ибупрофен или други НСПВС. За съвети относно облекчаване на болки по време на бременност се консултирайте с вашия лекар или фармацевт. Непременно ги уведомете, че сте бременна, за да могат да ви препоръчат варианти за облекчаване на болките, които да са подходящи за вас и за нероденото ви дете.